Tgrt Haber

Son dakika: Madeni paralarda 14 yıl sonra değişiklik yapıldı! Artık daha hafif ve ince...

11 Nisan 2023 08:21 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 08:36
Son dakika: Madeni paralarda 14 yıl sonra değişiklik yapıldı! Artık daha hafif ve ince...

Son dakika haberi: Artan maliyetlerin ardından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü madeni paralarda değişikliğe gitti. İlk etapta daha hafif olan bir lira ile 50 kuruşlar piyasaya sürüldü. Görünüşü eskilerle aynı gibi olan yeni paraların daha ince olduğu ve uygulamayla yüzde 30 tasarruf sağlandığı ifade edildi.

14 yıl sonra madeni paralarda değişikliğe gidildi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü artan maliyetlerin ardından yaptıkları çalışma ile kullanılan bakır​, çinko​ ve nikelin oranları değişti. üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı. Paraların ağırlıkları da değişti. 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü. Paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı.

PİYASAYA SÜRÜLDÜ

İlk etapta 1 TL ve 50 kuruş piyasaya sürüldü. 1, 5, 10 ve 25 kuruşla ilgili çalışmalarsa devam ediyor. Düşük gramajlı bir liralar nedeniyle bazı otomatların çalışmadığı ifade edilirken bu değişiklik nedeniyle binlerce otomatın yeniden ayarlanmak zorunda kalacağı ifade edildi. 

 

 

 

Kaynak: NTV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...