Maliye'de uluslararası yatırımcılar için yeni dönem
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ülkemizde yabancı yatırımcıların önünü daha da açmak istiyoruz' dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcıların önünü daha da açmak istediklerini belirterek, "Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Vergi Denetim Kurulundaki (VDK) bürokratlarımız, YASED üyeleriyle bir araya gelecek. İş adamları sorunlarını anlatacak, bürokratlarımız da bu sorunları gidermek için gereken adımları atacak" dedi.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası sermayenin yatırım kararlarında önemli bir etken olarak kabul edilen hukuki belirlilik ve istikrarın, vergi yükümlülükleri ve uygulamaları açısından da hassasiyet arz eden konular olduğunu söyledi.
Bu kapsamda, ülkedeki yabancı yatırımcıların güven ve istikrar içinde faaliyetlerini sürdürmelerinin, öncelik verdikleri konuların başında geldiğini dile getiren Şimşek, doğrudan yatırım girişlerinin artması noktasında bugüne kadar önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Bakan Şimşek, gerek Orta Vadeli Program'da gerekse de vergi mevzuatında yapılan "reform niteliğindeki" değişikliklerle 12 yıldır hem yerli hem de yabancı yatırımların önünü açtıklarını anlatarak, bunları yaparken de mutlaka konunun ilgilileriyle karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.
"Daha iyisini nasıl yapabiliriz? mantığıyla hareket ediyoruz"
Bu kapsamda, kamu özel sektör işbirliğinin daha da geliştirmek istediklerini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yabancı yatırımcıların önünü daha da açmak istiyoruz. Bunun için çok sayıda düzenleme yaptık ama 'daha iyisini nasıl yapabiliriz?' mantığıyla hareket ediyoruz. Bu perspektif içinde, uluslararası sermayenin mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlarını değerlendirmek ve bunlara etkin çözüm yolları geliştirmek amacıyla, ocak ayında Gelir İdaresi Başkanlığı ile Vergi Denetim Kurulundaki bürokratlarımız, YASED üyeleriyle biraraya gelecek. İş adamları sorunlarını anlatacak, bürokratlarımız da bu sorunları gidermek için gereken adımları atacak. Bu kapsamda, önümüzdeki yuvarlak masa toplantısı ile her iki tarafın üst düzey yetkilileri ile bir çalıştay yapmayı planlıyoruz."
Bakan Şimşek, çalıştayda görüşülecek konulara ilişkin de şu bilgiyi verdi:
"Çalıştayda çok uluslu şirketlerin vergi ile ilgili olarak karşılaştığı sorunların tespiti, bunlara ilişkin etkin çözüm yolları aranması ve geliştirilmesi, transfer fiyatlandırması, örtülü sermaye, yurt dışı kazançlar ve bilgi değişimi konularında uluslararası alanda yaşanan gelişmeler, vergi idaresinin işleyişi ve işlemleri ve mevzuata ilişkin olarak üzerinde durulması gereken konular karşılıklı işbirliği ve katılım çerçevesinde ele alınacak."