Tgrt Haber

Manyas’ta çeltik hasadı başladı! Üreticinin fiyat beklentisi belli oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Ekim 2023 11:06 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 11:19
Manyas’ta çeltik hasadı başladı! Üreticinin fiyat beklentisi belli oldu

Balıkesir'in Manyas ilçesinde 2023 yılı çeltik hasadına başlandı. 85 bin dekar çeltik ekiminin yapıldığı bölgede yaşayan çiftçiler, fiyat beklentilerini 25-30 lira olarak açıkladı.

Hemen hemen tüm çeşitleri protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve az da olsa A ve C vitaminlerini içeren çeltik​, içerdiği mineraller sayesinde kemik yapısının gelişimini, cildin ve tırnakların parlaklaşmasını sağlıyor. Pirinç alerjik olmayan bir gıda maddesi olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin önemli çeltik üretim bölgelerinden olan ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan çeltik hasadına başlandı. Balıkesir'de üreticiler verimden memnun.

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ 25-30 LİRA

Geçtiğimiz Mayıs ayında ekilmesi gerekirken, yağışlar nedeniyle ekimleri Haziran ayına sarkan çeltikler olgunlaştı ve hasadına başlandı. Manyas'ta 70 bin dekarı kayıtlı olmak üzere tahmini 85 bin dekar çeltik ekiminin yapıldığı ve Kasım ayının ortalarına kadar hasadın sürmesinin beklendiğini açıklayan çiftçi Haluk Özden, "Verimler iyi duruyor, dönümden 750-800 kilo bekliyorum. Fiyatlardan beklentim 25-30 lira arası, olması gereken bu zaten. Maliyetler çok arttı, mazot 20 liradan 40 liraya çıktı. Baldo nazik, verimi daha düşük, Osmancık türü verim ve dayanıklılık açısından daha iyi olduğu için burada tercih ediliyor.” dedi.

Çeltik hasadı başladı, üreticinin fiyat beklentisi belli oldu.

MAKİNELERDE KURUTLUYOR

Özden, “Son yağışlar da yatan çeltiklerimiz daneler olgunlaştıktan sonra yattığı için verim de bir kayıp yaşanmaz" diye konuştu. Çeltik alımlarında rutubet oranının yüzde 16'nın altında olması gerektiği belirtilirken, bu randımana ulaşabilmek için hasat edilen çeltiklerin kurutma makinelerinde kurutulduğu açıklandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...