MASAK'tan yönetmelik değişikliği! Depremzedelerin maaş ödemelerinde kimlik tespiti kolaylığı
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), depremden etkilenen illerde bankacılık işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik olarak yönetmelik değişikliğine gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararı göre, OHAL ilan edilen 10 ilde depremzedeler maaş ödemelerinde kimliklerini gösterir herhangi bir belgeyle, bunun mümkün olmaması halinde ise beyan ettiği bilgiler kontrol edilerek işlem yapabilecek.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (Masak), olağanüstü hâl ilan edilmesinin ardından 10 ilde bankacılık işlemlerinin hızlı ve kolay yapılabilmesi için yönetmelik değişikliği yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda değşiklik depremden etkilenen illerde 8/2/2023 tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılacak işlemlerde geçerli olacak.
KİMLİK GÖSTERİR HERHANGİ BİR BELGE YETERLİ OLACAK
Kurumun aldığı karara göre, yeni düzenleme ile depremzedeler maaş ödemelerinde sıkıntı yaşanmaması için kimliklerini gösterir herhangi bir belgeyle işlem yapabilecek. Vatandaşların kimlik göstermelerinin mümkün olmaması halinde beyan ettiği bilgiler kontrol edilerek de maaş ödemesi ve diğer bankacılık işlemleri yapılacak.
Değişikliğin, bugün yapılacak erken maaş ödemesi ile eş zamanlı yürürlüğe gireceği öğrenildi. Bu kararla deprem bölgesinde mağdur olan vatandaşların maaşlarını sadece kimlik beyanı ile alabilmelerinin ve diğer bankacılık işlemlerini de kimlik beyanıyla yapabilmelerinin önü açıldı.
MASAK'IN Genel Tebliği'nde şu ifadeler yer aldı:
8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile olağanüstü hal ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 8/2/2023 tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılacak işlemlerde Yönetmeliğin 6 ncı maddesi gereğince yapılması gereken kimlik tespitinin anılan maddede belirtilen usulde yapılamaması halinde; adres ve iletişim bilgisi ile imza örneğinin alınması, eğer mevcut ise yükümlünün kayıtlarında bulunan kimlik belgesindeki fotoğraf ile müşterinin karşılaştırılması ve gerekli görülecek diğer tedbirlerin alınması kaydıyla, söz konusu maddede sayılan kimlik belgeleri ile sınırlı olmaksızın kimliği gösterir herhangi bir belgede yer alan, bunun mümkün olmaması halinde işlem yapmak isteyen kişinin beyan ettiği kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı üzerinden Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında sayılan bilgilerden en az dördünün kontrol edilmesi suretiyle gerçekleştirilebilir.