Tgrt Haber

Masraflar ikinci elin fiyakasını bozdu! Sıfır araç revaçta 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
13 Şubat 2024 10:35 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 10:55
Masraflar ikinci elin fiyakasını bozdu! Sıfır araç revaçta 

İkinci el otomobilde artan maliyetler araç satışında durgunluğa sebep oldu. Araç almak isteyen vatandaşlar değerini koruması ve satın alım sonrası maliyetinin az olması sebebiyle sıfır araçlara yöneldi. 

İkinci el piyasasındaki durgunluk devam ediyor. Otomobil​ alacak vatandaşlar sıfır araçlara, ikinci elden daha fazla ilgi gösteriyor. Oto galeri sektöründen İhsan Açıkgöz, otomobil piyasasında yaşanan dönüşümle ilgili durumun geçtiğimiz yıllara göre tamamen değiştini söyledi.

Bir zamanlar sıfır araç​ alımının, plaka takıldığı anda 100-140 bin TL zararla sonuçlandığını belirten Açıkgöz, günümüzde durumun tam tersine döndüğünü ifade ediyor. Artık müşteriler, ikinci el araçlar yerine değerini koruyan ve hatta artıran sıfır araçlara yöneliyor.

Açıkgöz'e göre, bu değişimin arkasında birkaç önemli etken bulunuyor. Öncelikle, araç bayilerinin her ay yüzde 2-3 oranında zam yapması, yeni araçların değerinin sürekli olarak artmasına neden oluyor. Bu durum, tüketicilerin sıfır araç alımına olan ilgisini artırıyor. Diğer yandan, eskiden araç tamiri ve bakımı için sanayiye rahatça gidilebilirken, günümüzde artan maliyetler nedeniyle bu durum değişmiş durumda. Araçların yedek parça ve işçilik maliyetlerinin yükselmesi, insanları ikinci el araçlardan uzaklaştırıyor.

Masraflar ikinci elin fiyakasını bozdu! Sıfır araç revaçta  - 1. Resim

İKİNCİ ELİN MASRAFI EL YAKIYOR!

"Otomobil aldıktan sonra 50-60 bin lira masraf etmek istemeyen tüketiciler, bu yüksek maliyetler nedeniyle sıfır araç almayı tercih ediyor," diyen Açıkgöz, yapılan masrafların aracın piyasa değerini artırmadığını ve böylece insanlar fazladan para ödemek zorunda kaldığını söyledi. 

Masraflar ikinci elin fiyakasını bozdu! Sıfır araç revaçta  - 2. Resim

"İNSANLAR BİRİKİMİNİ ARACA HARCIYOR"

Faizlerin yükselmesi sebebiyle araç alacak kişilerin artık krediye yönelmediğini de ifade eden Açıkgöz, "Eskiden insanlar kredi çekiyorlardı. Kredi çektikleri ve ceplerinden para vermedikleri için arabanın masraflarına çok dikkat etmiyorlardı. Sadece ceplerinden para çıkmadıkları için kredi ile araç alıyorlardı. Artık insanlar birikimini araca yatırıyor. Bu yüzden sanayide harcama yapmamak için sıfır araçlara yöneliyorlar. Bu alışık olmadığımız bir düzen olsa da aslında Avrupa'da yıllardır yapılıyor. Aracın yaşı geçtikçe Avrupa'da talep görmüyor. Türkiye'de de yavaş yavaş bu durum oluşmaya başladı. Bu da ikinci elde yeni bir sayfa açılıyor demek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...