Tgrt Haber

Ekonomistlerden umutlandıran tahmin: Mayıs ayı enflasyonu ne kadar olacak?

03 Haziran 2023 11:17 - Güncelleme : 03 Haziran 2023 13:05
Ekonomistlerden umutlandıran tahmin: Mayıs ayı enflasyonu ne kadar olacak?

Sadece piyasaların değil, emekli ve memurların merakla beklediği enflasyon 5 Haziran’da TÜİK tarafından açıklanacak. Bu yıl asgari ücret ara zammında TÜFE rakamları da etkili olacak. Ekonomistler ise mayıs ayı enflasyonuna ilişkin tahminlerini paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu​ (TÜİK) tarafından 5 Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon​ verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Haziran ayında TÜFE​ rakamlarının açıklanmasıyla beraber altı aylık enflasyon farkı belli olacak. 

ENFLASYON YÜZDE 39

Ankete göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,07 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde eksi 1 ve en yüksek yüzde 2,4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye ineceği hesaplanıyor.

YILSONU TAHMİNİ YÜZDE 47

Ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi mayısta yüzde 46,26'dan 47,32'ye yükseldi. Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,39 artış göstermişti.

DOĞALGAZ YARDIMLARI HESABA KATILMAYACAK

Bu ay enflasyon hesabına mayıs ayı itibarıyla uygulamaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli doğalgaz ücretleri katılmayacak. TÜİK, mayıs ayı TÜFE hesaplanmasında doğalgaz için "sıfır fiyat" yöntemi uygulanacağını açıklamıştı.  2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki TÜFE hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. TÜFE hesaplamasında, 25 metreküp üstündeki doğalgaz için ödenen fiyat dikkate alınacak.

MERKEZ BANKASI'NDAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Merkez Bankası PPK özetinde, doğal gaz başta olmak üzere enerji tüketimine verilen desteklerin, enflasyondaki düşüş sürecini olumlu etkilediği bildirildi.  Metinde, “Uluslararası gelişmelere ek olarak doğal gaz başta olmak üzere enerji tüketimine verilen destekler, enflasyondaki düşüş sürecini olumlu etkilemektedir. Hanelere sağlanan doğal gazın mayıs ayında tamamının, sonraki 11 ay süresince de 25 metreküpünün bedelsiz sunulacak olması doğal gazın tüketim sepetindeki önemli ağırlığından ve uygulamanın tüm ülkeyi kapsamasından dolayı gelecek aylarda fiyatlar üzerinde beklentileri aşan güçlü bir düşürücü etkide bulunabilecektir. 

Söz konusu düşürücü etki, ilave destekler söz konusu olmazsa, havaların soğuması ve ısınma amaçlı enerji tüketiminin devreye girmesiyle birlikte yılın son çeyreğinde kademeli olarak endeksten çıkacaktır” denildi.

 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...