Tgrt Haber

MB kararı sonrası dolar/TL yükseldi, ABD'li bankadan dikkat çeken TL yorumu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Ekonomi Gazetesi
26 Ocak 2024 10:43 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 11:17
MB kararı sonrası dolar/TL yükseldi, ABD'li bankadan dikkat çeken TL yorumu

Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar/TL kuru ılımlı bir yükseliş kaydederken cuma gününe değer kazancıyla başladı. ABD’li banka Well Fargo’nun TL öngörüsü ise dikkat çekti.

Küresel yatırımcılar ABD TÜFE​ verisi öncesinde temkinli adımlarına devam ederken dolar​ yatay seyrii sürdürüyor. Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık faiz​ artışı sonrası dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket etti. Well Fargo TL’nin gidişatıyla ilgili olarak önemli bir açıklama yaptı. 

BÜYÜME VERİLERİ DOLARI DESTEKLEDİ

Dolar endeksi ABD çekirdek enflasyon verileri öncesinde 103,5 puanda kaldı. ABD ekonomisinin yüzde 2’lik beklentinin çok üzerinde yüzde 3,3 gelen büyüme rakamları da doların elini güçlendirdi. Fed’in gelecek haftaki toplantıda faizleri sabit tutması bekleniyor. Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın gevşeme döngüsünün başlangıcına ilişkin ipuçlarına odaklanacak. 

MERKEZ BANKASI​ FAİZ KARARI SONRASINDA ILIMLI YÜKSELİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45 düzeyine çıkardı. Dolar haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Dolar 30,3250 liradan, euro ise 32,8720 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 30,3230 liradan alınan dolar 30,3250 liradan, 32,87 liradan alınan euro ise 32,8720 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 30,28 liradan, euro ise 32,86 liradan satılmıştı.

MB kararı sonrası dolar/TL yükseldi, ABD'li bankadan dikkat çeken TL yorumu

MB BAĞIMSIZLIĞINI KORUYACAK

Öte yandan Ekonomi Gazetesi’nden Emircan Yaman’ın haberine göre, Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti Nick Bennenbroek, TL hakkında çarpıcı değerlendirmeler yaptı. 2024 Uluslararası Ekonomik Görünüm raporlarında yer verdikleri dolar/TL tahminlerine ilişkin hazırladıkları rapordan bahsetti. 

Bennenbroek’in yazarlarından biri olduğu raporda, yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para politikasını merkez bankacılarına bırakma eğiliminin test edileceği belirtildi. 

Bennenbroek, şunları kaydetti: “Bizim görüşümüze göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası seçim öncesinde ve seçim sonrasında bağımsızlığını koruyacaktır. Faiz oranları yüksek kalmaya devam edecek, enflasyon kademeli olarak gerileyecek, ülke kredi notları artırılacak ve lira, muhtemelen engebeli ve doğrusal olmayan bir yolda olsa da, toparlanmaya başlayacaktır.” 

TL TAMAMEN GÜÇLENECEK

Raporda Türk lirasının gidişatıyla ilgili olarak ise, “Bu anlamda, artık Türk lirasının 2024'ün 2. çeyreğinden itibaren tamamen güçleneceğine ve liranın gücünün 2025'in başlarına kadar devam edeceğine inanıyoruz. Bu yeni lira görüşümüze olan inanç çok güçlü olmamakla birlikte, politika zemininin değişmesi durumunda, görüşümüz liranın değer kaybı tahminine geri dönecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...