Tgrt Haber

Mehmet Şimşek 'İyileşme devam edecek' dedi, cari dengeyi yorumladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Kasım 2023 15:45 - Güncelleme : 13 Kasım 2023 17:56
Mehmet Şimşek 'İyileşme devam edecek' dedi, cari dengeyi yorumladı

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı, eylülde 1 milyar 876 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 7 milyar 118 milyon dolarlık fazla oluştu. Bu rakamlar ise iki yılın en yüksek cari fazlası olarak yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek cari fazlada görülen iyileştirmeye yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Eylül 2023'te cari işlemler hesabı​ 1 milyar 876 milyon dolar fazla verdi. Altın​ ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7 milyar 118 milyon dolar fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ ise Program öngörülerimiz doğrultusunda bu iyileşmenin devamını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

NET GİRİŞLER BELLİ OLDU

Merkez Bankası verilerine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3.657 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6.253 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.033 milyon ABD doları oldu.   Birincil gelir dengesi kalemi 851 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 131 milyon ABD doları net giriş kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7 milyar 118 milyon dolar fazla verdi. 

RESMİ REZERVLERE NET GİRİŞ ARTTI

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1.429 milyon ABD doları ve diğer sektör 400 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleşti.  Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.258 milyon ABD doları net azalış kaydedildi. 

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 162 milyon ABD doları ve Türk lirası cinsinden 252 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 414 milyon ABD doları net artış kaydedildi. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, diğer sektörler ve Genel hükümet sırasıyla 1.632 milyon ABD doları, 354 milyon ABD doları ve 152 milyon ABD doları net kullanım gerçekleşti.  Resmi rezervlerde bu ay 7.663 milyon ABD doları net artış oldu.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA GELDİ

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan eylül ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin paylaşım yaptı.
Cari dengedeki olumlu seyre işaret eden Şimşek, "Yıllık cari dengede son iki ayda 7,3 milyar dolar iyileşme sağlandı. Program öngörülerimiz doğrultusunda bu iyileşmenin devamını bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı. Öte yandan, TCMB​ tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, eylülde cari işlemler hesabı 1 milyar 876 milyon dolar fazla vermişti.

 

https://twitter.com/memetsimsek/status/1724028501454467303

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...