Tgrt Haber

Mehmet Şimşek, 'Türkiye algısı olumluya döndü'

05 Aralık 2014 13:27
Mehmet Şimşek, 'Türkiye algısı olumluya döndü'

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’ye ilişkin yatırımcı algısının giderek olumluya döndüğünü belirterek, 'Türkiye’ye ciddi bir fon akışı başlamış durumda' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye ilişkin yatırımcı algısının giderek olumluya döndüğünü belirterek, “İlk defa uzun bir süredir bu kadar heyecan görüyorum. Türkiye’ye ciddi bir fon akışı başlamış durumda” dedi. Londra’da yabancı yatırımcılarla görüşmeleri sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, iki gündür her saat başı uluslararası yatırımcılarla bir araya geldiğini anlattı. Mehmet Şimşek, ilk kez, uzun bir süredir bu kadar heyecan gördüğünü ve Türkiye’ye dönük algının olumluya dönmüş durumda olduğunu belirterek, "Türkiye’ye ciddi bir fon akışı başlamış durumda. Türkiye’ye çok yoğun bir talep var” dedi. Petrol fiyatlarında son zamanlarda yaşanan düşüş trendinin Türkiye’ye dair beklentileri de olumlu yönde etkilediğini, uluslararası emtia fiyatlarında ve  enerji fiyatlarındaki olası artışların en çok Türkiye gibi ülkeleri olumsuz etkilediğini anlatan Şimşek,  "Çünkü enerjide dışa bağımlıyız. 2002'de enerji ithalatımız 9 milyar dolardı. Son 2-3 yıllık rakamlara baktığınız zaman 60 milyar dolarlara kadar çıktı. Bu çok büyük bir rakam. Petrol fiyatlarının iniyor olması Türkiye’nin ekonomik görünümünü, ekonomik performansını inanılmaz pozitif yönde etkileyecek” diye konuştu. Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüşün Türkiye’nin cari açığını 4,5-5 milyar dolar aşağı çekebileceğine dikkati çeken Şimşek, ayrıca her 10 dolarlık düşüşün Türkiye’deki manşet enflasyonu yaklaşık 0,4 puan aşağı çekeceğini dolayısıyla 30 dolarlık bir gerilemenin enflasyonda 1-2 puan düşüş sağlayacağını kaydetti.
Mehmet Şimşek, devamla, "Buna ilaveten şunu görmemiz lazım. Petrol fiyatlarındaki düşüş tüketiciye de kısmen yansımaya başladı. Bu da tüketicinin harcanabilir geliri artıyor demek. Bu da büyümeyi destekleyecek” dedi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin büyümesini olumlu etkileyeceğini, enflasyonun ve cari açığı aşağı çekeceğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisine baktığınız zaman tek kırılganlık alanı olarak ne görünüyordu? Cari açık görünüyordu. Zaten bizim hükümetimiz uzun bir süredir makro ihtiyati tedbirlerle, kredi hacmini sınırlayarak, kredinin daha çok ihracatçıya ve KOBİ'lere aktarılmasını sağlayarak, tüketimdeki israfı sınırlayarak, zaten cari açığı aşağı çekti.”
“Sırtımızı petrol fiyatlarının iniş çıkışına dayayamayız”
Maliye Bakanı Şimşek, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Şimdi bu sene cari açığın milli gelire oranı muhtemelen yüzde 5,7’nin de altına düşer. Geçen sene 65 milyar dolarlık cari açık bu sene belki 45 milyar dolar civarına inecek. Petrol fiyatlarının etkisi henüz yok bunda. Petrol fiyatlarının etkisi ağırlıklı olarak önümüzdeki yıldan itibaren etkisini gösterecek. Petrol fiyatlarının kalıcı olarak 100 dolar yerine 70 dolara inmesi halinde bu şu demek, Türkiye’nin cari açığının yaklaşık bir 15 milyar dolar daha aşağı çekilmesi demek. Bu da cari açığı bir endişe kaynağı olmaktan çıkaracak ve Türkiye’ye ilişkin şu an piyasalardaki heyecan önemli ölçüde bunu yansıtıyor.  Birçok ülke petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz yönde etkilenmesine rağmen mevcut trend Türkiye açısından olumlu, buna karşın Türkiye reformlarını gerçekleştirmeye kararlılıkla devam edecek. Tabii uzun vadede biz sırtımızı petrol fiyatlarının iniş çıkışına dayayamayız. Petrol fiyatları iner çıkar. Biz buna bağlı olarak Türkiye senaryolarını çizemeyiz. Biz orta ve uzun vadede Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için, Türkiye’nin katma değer zincirine kar marjı yüksek, teknolojisi yüksek, katma değeri yüksek ürünlere geçişi için, Türkiye’de rekabet gücü için, Türkiye’de tasarrufların artması için çok kapsamlı bir reform programını zaten uygulamaya koyduk."
"Reform programı çok ciddi bir kaynak akışını sağlayacak"
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bir kısmı açıklanan reform paketinin geri kalan kısmının da bu ay içinde açıklanacağını belirten Şimşek, “Çok heyecan verici. Çünkü Türkiye’nin şimdi bir hikayesi var. Bu reformlar bir temenni listesi değil” dedi. Şimşek, mevcut reform paketinin seçime yönelik bir paket olmadığının altını çizerek, “Bu paket uygulamaya konulacak. Bir kısmı, yasa gerektirmeyen bazı düzenlemeler, muhtemelen önümüzdeki nisan mayıs ayına kadar uygulanacak. Seçim sonrasında da bu uygulama çok güçlü bir şekilde devam edecek. Bu Türkiye’nin yeniden yüksek büyüme patikasına girmesini, dünya ile arayı hızlı kapatmasını ve Türkiye’ye çok ciddi bir kaynak akışını sağlayacak bir reform programı. Oldukça heyecan verici” diye konuştu.
Bedelli askerlik

Bakan Şimşek, bedelli askerliğe talebin yüksek olabileceğini belirterek, “Sayın Başbakanımız birçok kişinin uzun zamandır beklediği önemli bir haberi açıkladı. Önemli bir adım atıldı. Burada yaşın aşağı çekilmiş olması ayrıca bedelli ücretinin aşağı çekilmiş olması muhtemelen talebi attırır ama takdir edersiniz ki benim kaç kişi başvuracak noktasında bir tahmin yapmam zor” dedi. Bedelli askerlik uygulamasının ileride profesyonel askerliğe geçilmesi yolunda bir adım olduğunu belirten Şimşek, tüm dünyada ülkelerin yavaş yavaş çok etkin, vurucu gücü yüksek, profesyonel ağırlıklı askeri sisteme geçtiklerine işaret ederek, bedelli askerlikten gelecek kaynağın savunma fonuna aktarılacağını vurguladı. Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Bedelliden elde ettiğimiz geliri bütçeye almayacağız. Sadece ve sadece savunmamızın güçlendirilmesi için savunma fonuna aktaracağız. Dolayısıyla paranın tamamı bir anlamda bizim ordumuzun teçhizat ve teknoloji anlamında, altyapısının güçlenmesi için savunma sanayi fonuna aktarılacak. Böylece bedelli askerlik aslında ülkemizi savunmasını güçlendirmesinde önemli bir katkıda bulunmuş olacak. Uzun vadede bizim ordumuz muhtemelen çok daha profesyonel bir yapıya doğru gitmeyi planlıyor.”
"G20 ülkelerine örnek oluyoruz"
Türkiye’nin 1 Aralık itibariyle G20 başkanlığını devralmasının çok önemli bir adım olduğu belirten Şimşek, “Şimdi G20’nin şu anda ajandasındaki en önemli konu ne diye sorarsanız, büyüme... G20 ülkeleri reform yaparak '2017 sonunda 2018’e kadar ilave yüzde 2,1 büyüyelim' diyor.  Esas sihirli sözcük ne biliyor musunuz? Reform, büyüme, istihdam” dedi. Türkiye’nin hazırladığı ve uygulamaya koyacağı reform paketiyle G20 ülkelerine model teşkil edeceğinin altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdi Türkiye olarak biz aslında G20 ülkelerine bu süreçte örnek oluyoruz. Çok kapsamlı bir reform programını kendimiz açıklıyor, uygulamaya koyuyoruz. G20  ülkelerinin reform taahhütlerini de biz izleyeceğiz, takibe alacağız. O nedenle de Sayın Ali Babacan’ın başkanlığında uzun bir süredir bu reform programı çalışılıyordu. Biz hızlı bir şekilde uygulamaya geçeceğiz ki G20’nin ev sahibi olarak rahat bir şekilde ‘bakın biz reform taahhüdünde bulunduk, hazırladık, uygulamaya koyduk. 'Şimdi diğer ülkelerin durumu da şu’ diyebilmeliyiz ki bu bir anlamda baskı oluştursun ve bütün dünya reform yapsın, bütün dünyada refah ve istihdam artsın.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...