Tgrt Haber

Ekonominin yeni patronu Mehmet Şimşek'in azim dolu hikayesi (Mehmet Şimşek kimdir?)

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
02 Haziran 2023 20:03 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 20:03

Seçimlerden Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferler ayrılmasında sonra gözler yeni kabineye çevrildi. Kabinede kimlerin olacağı merakla bu beklenirken listede Mehmet Şimşek'in isminin geçmesi bile piyasalarda etkisini şimdiden gösterdi. Peki birçok kişiye hikayesi ile ilham kaynağı olan Mehmet Şimşek kimdir?

Türkiye'de milyonlarca seçmenin sandık başına gittiği Cuhmurbaşkanlığı Seçimi ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan​ zaferler ayrıldı. Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçimlmesinin ardından gözler yeni kabinede kimlerin olacağına çevrildi. Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabinenin açıklanması beklenirken, en çok merak edilen isimlerden biri de ekonominin başına kimin geçeceği oldu.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden bir süre önce ekonomi​ politikalarını daha da güçlendirmek için Mehmet Şimşek​'in koordinasyonundaki bir ekiple ciddi hazırlıklar yaptıklarını duyurdu ve bir görüşme gerçekleştirdi. Bu kritik görüşmenin detayları da belli oldu. Mehmet Şimşek’in görüşmeye hazırlıklı gittiği, Türkiye’nin ekonomik tablosuna ilişkin kapsamlı bir sunum yaptığı belirtildi.

Görüşme 2,5 saat sürdü ve Şimşek’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Yeni bir finans politikası ve yönetimi önerdiği ayrıca faiz politikaları konusunda 'toleranslı davranmak lazım' dediği öğrenildi.

ERDOĞAN’DAN 'FAİZ TOLERANSINA' İTİRAZ

Şimşek'in "Faiz konusunda yüzde 8,5 demenin bir anlamı yok. Çünkü bankalardaki faizler bu oranın çok çok üzerinde. O nedenle, gerçekçi davranmalıyız. Aksi takdirde daha büyük sıkıntılarla karşılaşırız. Türkiye bir krize doğru sürüklenir. Bu nedenle, yeni bir para politikası uygulamaya konulmalı, güven ortamı sağlanmalı. Uluslararası piyasalar ülkelerin merkez bankalarının ne yaptığına bakar. Bu nedenle Merkez Bankası başkanlığı çok önemlidir. Merkez Bankası yönetimi konusunda adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Güven ortamı oluşursa, Türkiye’ye ilk etapta 50 milyar dolarlık bir fon girişi olacaktır. Bu fonun girişi bir anlamda diğerlerine de referans olacaktır ve devamı gelecektir” dediği belirtildi.

Faiz politikaları konusunda ‘Toleranslı davranılması’ gerektiği fikrine Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan’ın itiraz ettiği, ancak Şimşek’in faiz ve para politikalarında atılması gereken adımları aşama aşama anlattığı ifade edildi. 

Mehmet Şimşek, yeniden ekonominin patronu olacak.

ŞİMDİDEN PİYASALARI ETKİLEDİ

10 Temmuz 2018 yılında kabineye veda eden Mehmet Şimşek’in, yeinden Hazine ve Maliye Bakanı olarak ekonominin başına geçeceği iddia ediliyor. Şimşek'in yeni kabine için adının geçmesi bile piyasaları şimdiden etkiledi.

MEHMET ŞİMŞEK KİMDİR?

Mehmet Şimşek kürt nüfusunun yoğun olduğu Batman’ın Gerçüş ilçesinin küçük bir köyü olan Arıca’da 1967’de dünyaya geldi. 9 çocuğun en küçüğüydü. Anne babası ne okuma ne yazma ne de Türkçe biliyorlardı. Çünkü onların döneminde köyde okul bile yoktu. Annesi ev hanımıydı ve henüz Mehmet Şimşek 5 yaşındayken vefat etti. Baba tarım ile meşguldü ve ailenin geçimini sağlıyordu.

"BEN YAPTIYSAM HERKES YAPAR"

Mehmet Şimşek hikayesini buluştuğu öğrencilere çok güzel özetliyor… ‘Benim gibi geçmişi olan biri bile bunları başardıysa sizin daha fazla fırsatınız var’ diyor. Ablalarından hiçbiri okula gidemedi çünkü o dönemde kızların köyden çıkarılmasına izin verilmiyordu. İlkokulun ilk iki yılını köyünde okudu. Abisi Nazmi Şimşek öğretmen olduğu için ilkokul eğitiminin kalan kısmını onun öğretmenlik yaptığı Batman’da bitirdi.

TÜRKÇE'Yİ OKULDA ÖĞRENDİ

Türkçe konuşmayı okulda öğrendi. Ortaokulu İmam Hatip’te okuduktan sonra liseyi Gercüş Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra üniversite eğitimi için Ankara'ya gitti Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat bölümünden dönem ikincisi olarak tamamlayarak mezun oldu. Aynı fakültede 1  yıl akademisyen olarak kaldı ve Etibank bursu ile yüksek lisans eğitimi için Birleşik Krallığa bağlı olan İngiltere'ye gitti. Burada finans ve ekonomi alanında yüksek lisans yaptı.
 
Mehmet Şimşek babasının vefatından sonra Türkiye’ye döndü ve Etibank'ta çalıştı daha sonra Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliğinde ekonomist sıfatıyla 4 yıl çalıştı. Bu dönemde ABD'de oturma izni almıştır ve New York'a taşındı. Burada da Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı, 1998'in başında İstanbul'a döndü ve burada Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalışmaya başladı. 2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi.

Ekonominin yeni patronu Mehmet Şimşek'in azim dolu hikayesi (Mehmet Şimşek kimdir?)

HALKLA İÇİÇE OLAN BİR SİYASETÇİ 

Halkla içiçe olan Mehmet Şimşek’in siyasi hayata atılması ise Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak girmesi ile oldu. Şimşek, 2007 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep milletvekili olarak ilk kez meclise girdi ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmette ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak yer aldı. 2009’da ise kabine değişikliği ile maliye bakanlığı görevine getirilmiştir. Haziran 2011 seçimlerinde de AK Parti Batman miletvekili seçilerek meclisteki yerini koruyan Şimşek, yeniden maliye bakanlığı görevine getirildi.
 
Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Gaziantep miletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında kurulan hükûmette başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi. 2016 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Binali Yıldırım'ın kurduğu hükûmette yine başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Kurulan yeni hükûmette Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığı, Şimşek'ten alınarak Binali Yıldırım'a verildi. 

ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKASI NEDİR?

Peki yeni kurulacak kabinede Mehmet Şimşek koltuğa oturursa nasıl bir yol izleyecek? Şimşek serbest piyasa kurallarını ve Ortodoks ekonomi politikalarını uygulayan bir isim olarak görülüyor. Peki ortodoks ekonomi politikası nedir?

Ortodoks ekonomi politikası genel kabul görmüş ilkeler üzerinden işliyor. Geleneksel uygulamaların yanında, model olarak uygulanabilirliği test edilmiş ve iktisadi kesimler tarafından neden-sonuç ilişkisi üzerinden kabul görmüş uygulamaları kapsıyor. Türkiye ise son yıllarda Heterodoks ekonomi modelini uyguluyor. Bu model, geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki politikalardan oluşuyor. Ortodoks politikalarda daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...