Tgrt Haber

İslam Memiş yeni sistemi kalem kalem anlattı! Yastık altı altın yatırımcısı için çağrıda bulundu

13 Şubat 2022 16:28
İslam Memiş, mevcut paketin içeriğinin biraz daha doldurulması gerektiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati altın düzenlemesine ilişkin sistemi dün kamuoyuyla paylaştı. Peki sistem nasıl işleyecek, yastık altındaki altınlar piyasaya nasıl kazandırılacak? TGRT Haber’de Altın ve Piyasalar Uzmanı İslam Memiş, ‘Üçlü teyit sistemi’nin detaylarını kalem kalem anlattı. Memiş, yastık altı yatırımcının sisteme çekilebilmesi için 'kredi kullanım kolaylığı' önerisinde bulundu.

İslam Memiş, mevcut paketin içeriğinin biraz daha doldurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı dün İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati toplantıda yeni ekonomi sisteminin detaylarını açıkladı.

Bakan Nebati, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için, karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açılarak değer korumasından faydalanılabileceğini belirtmişti.

İŞBİRLİĞİ YENİ SİSTEMDE DAHA SIKI OLACAK

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni sistem ile ilgili Bakanlık’tan alınan bilgilere göre; bankalar ve rafineriler arasındaki işbirliği yeni sistem ile daha sıkı olacak, kuyumcular ve rafineriler anlaşarak kendi dağıtım ve toplama kanallarını oluşturacak.

İSLAM MEMİŞ KALEM KALEM ANLATTI

TGRT Haber ekranlarında Altın ve Piyasalar Uzmanı İslam Memiş, ‘Üçlü teyit sistemi’nin detaylarını kalem kalem anlattı.

Sistemin önceden olduğunu ancak buna yenilikler katıldığını belirten Memiş,  “Bu yeniliklerde altın tasarrufu ekosistemini nasıl işleyeceğini açıklar nitelikte. Bankalar ve platformlar oluşturulacak kuyumcularda bu sisteme dahil edilecek” dedi.

“HEDEF 10 BİN KUYUMCU”

Sisteme şuan dahil olan 1500 kuyumcunun olduğunu belirten Memiş, “Yıl içinde bu kuyumcu sayısı 10 bin olarak hedefleniyor. Vatandaş direk bankaya gitmeden bu sisteme dahil olabilecekler” ifadelerini kullandı.

Memiş, “Bundan sonraki süreçlerde de hurda altınlarını sisteme dahil eden vatandaşlarımız için de farklı sistem geliyor. Yine bu sistem de altın depo, katılım, çeyrek altın, altın dönüşümlü TL mevduat, atlın dönüşümlü TL katılım hesapları oluşturulacak. Altın alım satım işlemlerini vatandaşlar bankadan yapabilecekler. Altın transfer sistemi oluşturulacak bu da takas bank sistemiyle yapılacak” dedi.

5 BİN TON YASTIK ALTI ALTIN

Yastık altında ne kadar altın olduğunda ciddi belirsizlikler olduğunu belirten Memiş, “Dünya Altın Konseyi bundan 20 yıl önce Türkiye’deki altın miktarını 5 bin ton olarak açıkladı. Ben o kadar altın olduğunu tahmin etmiyorum” dedi.

Paketin içinde çok şeyin eksik olduğunu belirten Memiş, “Hassas olunması gerek çok noktalar var. Bence önümüzdeki haftalardan itibaren farklı uygulamalar konulabilir. Vatandaşa güven vermeniz gerekiyor. Fiziki olarak altın verilecek kur garantisi var, altın fiyatları yükseldiğinde burada vatandaş mağdur olmayacak. Fiziki verdiği zaman altını fiziki olarak geri alabilecek” dedi.

“KREDİ KULLANMA KOLAYLIĞI"

Yastık altında birikim yapanların gelenekçi olduklarını belirten Memiş, "Yastık altı altın biriktirenler uzun vadeli yatırımcılar. Bu yatırımcılara kredi kullanma kolaylığı sağlanabilirinse sisteme daha hızlı katılım olabilir. Mevcut paketin içinin biraz daha doldurulması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...