Tgrt Haber

Memur, emekli, asgari ücretli çalışan herkesi ilgilendiriyor! Kuruşu kuruşuna hesaplandı, tablo değişti, İşte yeni maaş hesabı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
28 Eylül 2023 10:40 - Güncelleme : 28 Eylül 2023 13:30

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Kuruşu kuruşuna hesaplandı. Emekli, memur, asgari ücretli çalışanın maaşları değişiyor. Emekliye iyileştirme ile birlikte enflasyon zammı beklenirken, memur ve memur emeklisine de enflasyon farkı ile sözleşme zammı gelecek. Asgari ücretlinin zammı için de gözler komisyonda olacak. Rakamlar şimdiden hesaplanmaya başlandı. Ocak ayı itibarı ile gelirler artıyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz memur, emekli, asgari ücretlinin maaş tablosunu tek tek TGRT Haber’de açıkladı. İşte yeni maaş hesabı

Temmuz zamlarının ardından en çok konuşulan konuların başında maaş zamları geliyor. Yıl sonuna adım adım yaklaşılırken emekli, memur ve asgari ücretli çalışan herkes şimdiden gelecek zamları hesaplamaya başladı.

İYİLEŞTİRME ZAMMI İÇİN TALİMAT VERİLDİ

Asgari ücretli ve memur kesimine yapılan zamların ardından emekliye istediği zam oranınında umduğunu bulamamıştı. Seçimlerin ardından oluşan iyileştirme zammı beklentisi hükümet tarafında karşılık buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında aldıkları yüzde 25'lik zamdan memnun olmayan ve geçim sıkıntısı şikayetleri artan emekliler için talimatı verdi. Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten “Emeklilerle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık ve çalışmaya başladık.” açıklamaları geldi. “Emeklinin taleplerine kayıtsız kalamayız, tüm imkanları zorlayarak gerekeni yapacağız” diyen Bakanlıklar maaş artışları için harekete geçti.

Emekli, memur, asgari ücretli çalışanın maaşları ocak ayında tamamen değişecek. Öncesinde emekliye iyileştirme zammı bekleniyor. Sonrasında ocak ayı itibariyle enflasyon zammı beklenirken, memur ve memur emeklisine de enflasyon farkı ile sözleşme zammı gelecek. Asgari ücretlinin zammı için de gözler asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Rakamlar şimdiden hesaplanmaya başlandı. Ocak ayı itibarı ile gelirler artacak. SGK Uzmanı Emin Yılmaz önce emekliye yapılacak ek iyileştirme zammını, sonra da memur, emekli, asgari ücretlinin maaş tablosunu tek tek TGRT Haber’de hesapladı.  

EMEKLİYE ARALIKTA ARA ZAM GELECEK

Emekli zammında enflasyonun belirleyici nokta olduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yıl sonu hedefine göre hesaplanacağını belirtti. Yılmaz, “Orta Vadeli Program’da enflasyonun yüzde 65 olarak açıklanmıştı, sonrasında Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi’nde bu rakam yüzde 67’ye yükseldi. Burada özellikle emeklilerimize 7 bin 500 lira taban aylık yükseltilmesiyle bazı kesimlere emekli maaşına zam gelmemiş gibi duruyor ama oradaki kök maaşlardan kaynaklı bir sıkıntı oldu. Emeklimiz gerçekten zor durumda. Bununla ilgili serzenişte bulundular. Siyasi iktidar buna kulak verdi. İyileştirmelerin olabileceğiyle alakalı çeşitli formüller ve çalışmalar yapıldığıyla ilgili en başta Cumhurbaşkanı sonra Çalışma Bakanımız, Maliye Bakanımız ve buradaki bütün bürokratlar peyderpey bu sinyalleri verdi. Yani ara zam olayını şu an için tahmin edemiyoruz. Çünkü aralık ayı gibi olacak. Açıklama da yapıldı. Bakanlar Kurulu sonrasında emekli beklemişti ama oradan bir cevap gelmeyince biraz hayal kırıklığı oldu.” diye konuştu.

Emekli, memur ve asgari ücret zammı hesaplama

EMEKLİ, MEMUR VE ASGARİ ÜCRETLİNİN HESABI DEĞİŞECEK

SGK Uzmanı Yılmaz, maaş artışlarında gelecek son 3 aylık TÜFE verisinin önemli olduğunu dikkat çekerek, “Şimdi, emekliler, memurlar, asgari ücretli keza aynı bunlara baktığımız taktirde yılda iki defa zam alıyor. Burada TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi çok önemli bir detay ve bunun üzerinden de baktığımız zaman ocaktan hazirana kadar zaten belirlenmişti. Temmuzdan aralığa kadar da şu an sadece iki aylık dönem var. Diğerleri belirlenmedi. Buradaki belirlenecek olan enflasyon TÜFE verisi takip eden takip edilen ayın 3’üne kadar değerlendiriliyor.” dedi.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE YÜZDE 37’LİK ZAM CEPTE!

Emin Yılmaz, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin yıllık enflasyon hedefi üzerinden maaşlarına zam alacağını dikkat çekerek, “Orta Vadeli Program’da yıllık enflasyonu yüzde 65 diye Cevdet Yılmaz hedef olarak koymuştu. Şu an için emeklilerimiz, asgari ücretli keza yine memurlarımız 9,49 ve 9,09 üzerinden 19.44’lük rakam kesin cepte diyebiliriz. Olası formüle göre ne kadar alacaklar? İki dönem üzerinden değerlendiriliyor. Bunun matematiksel bir formülü var. Birinci formülde yıllık enflasyon yüzde 65 olursa ilk 6 aylık enflasyon oranımız 19.77 açıklanmıştı. Bölündüğü takdirde yüzde 37.76’yı tespit etmiş bulunuyoruz. Bu yüzde 37 SSK’lı ve Bağ-Kur emeklimizin maaşına gelecek olan zammı ifade etmiş oluyor.” diye konuştu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNDE DURUM FARKLI

Maaş zamlarında memur ve memur emeklisinin hesabı değişiyor. Memur ve memur emeklileri​, Toplu Sözleşme zammına ek bir de enflasyon farkı alıyor. Emin Yılmaz, memur ve memur emeklisinin maaş hesabını da tek tek hesapladı. Yılmaz, memurlar için “Orada bir de Toplu Sözleşme devreye giriyor. Sözleşme devreye girdiği zaman buradaki yüzde 37.76 üzerinden 2023 döneminin ikinci döneminden yüzde 6.2lik bir alacakları vardı. Devamında da 2024’ün birinci dönemindeki Toplu Sözleşme’den yüzde 15’lik zamma imza attılar. 37.76’yı bölüp de buradaki rakamı çarptığımız takdirde de yüzde 49.46 oranı üzerinden de hem memur hem de memur emeklisi zam olasılığını hesaplamış oluyoruz.” diyerek açıklama yaptı.

Memur ve memur emeklisine gelecek zamla birlikte bunun parasal değerini evli, bekar memur ile memur emeklisi maaş olarak kuruşu kuruşuna hesaplayan Yılmaz, tabloyu şu şekilde ortaya çıkardı:

“Şu anda bekar bir memur 20 bin 377 lira maaş alıyor. Yüzde 49 üzerinden zam olduğu zaman Ocakta olasu zam 30 bin 455 lira olacak. Evli olan memur ise 22 bin 017 aile yardımıyla birlikte maaşları var. Yüzde 49 üzerinden değerlendirildiği zaman maaşı ocakta 32 bin 906 TL’ye çıkacak.  Memur emeklisi 9 bin 876 lira maaş alıyordu. Yine yüzde 49’luk zamla birlikte 14 bin 760 lira alacak. SSK ve Bağkur emeklisi de taban aylık dediğimiz 7 bin 500 alırken, yüzde 37, 76 üzeriden değerlendirildiğinde 10 bin 332 liraya çıkacak.”

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN KOMİSYON TOPLANACAK

Asgari ücretli  için aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını dile getiren SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “İşçi ve işveren sendikaları bir araya gelecek ve pazarlık usulü olacak. Ama yasalarımız doğrultusunda memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi, asgari ücret de dahil olmak üzere enflasyonun altında bir rakam verilmemesi lazım. Buradan yola çıkarak asgari ücretliye de tahminen 11 bin 402 lira olan net ücret yüzde 37.76 zamla 15 bin 707’nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum. Buradaki 5’li oran Merkez Bankası Katılımcı Anketi’nde geçtiğimiz hafta yüzde 67.22’ye yükseldi. Göstermiş olduğumuz oransal farklara da 1,5-2 oran arttı. Yılsonunda bazı ekonomistler yüzde 70 ila yüzde 72 olma olasılığıyla ilgili konuşuluyor. Dolayısıyla bu rakamlarda bir miktar yükselmiş olabilir.” diye konuştu.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...