Memur, emekli ve çalışanlara tam 8 reform geliyor! Dev devrim: Her şey değişiyor
Çalışma ve emeklilik hayatında yeni dönem başlıyor. 8 kritik yenilik hayatımıza girecek. Bu yenilikler memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklisi ile bütün çalışanları etkileyecek. Yeni yılla birlikte 8 maddelik dönüşümü ekonomi yazarı Faruk Erdem açıkladı. Gelecek yenilikler arasında 7200 prim düzenlemesi, memurlara 3600 ek gösterge, yeni emeklilik sistemi, esnek çalışma modeli, emekliye ek zam meselesi gibi birçok müjde ve düzenleme var.
Reform niteliği taşıyan pek çok olgu hayatımıza girmek üzere. Birçok yenilik ve çalışmalarla yasama dönemine giriliyor. Orta vadeli programla birçok reformun takvimi de belirlenmişti. Mecliste önemli değişiklikler olacak. Bunlar belli bir takvim çerçevesinde gündeme gelecek. Esnafa erken emeklilik, çalışma hayatında ve emekli maaşlarında büyük yenilik, memura ek gösterge gibi konular dönüşüme hazırlanıyor.
MEMUR VE EMEKLİYE 8 YENİ REFORM YOLDA
Yeni yılla birlikte 8 maddelik dönüşümü ekonomi yazarı Faruk Erdem açıkladı. Açıklamaları şöyle;
"Bu yenilikler arasında,
1-) ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK
En çok beklenen konulardan biri. 7200'ü doldurmuş ama 9000'i dolduramayan milyonlarca Bağkurlunun gözü bu haberde.
2-) EV KADINLARINA KOLAY EMEKLİLİK
Geniş kitleleri ilgilendiren yasal düzenlemeler için düğmeye basıldı. Yine ev kadınlarına kolay emeklilik ve onlara sosyal güvence ile isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devletin ödemesi gibi gündem de bulunuyor. Aileyi korumak kalkanı paketi çerçevesinde bu da yeni düzenleme olarak hayata geçecek.
3-) MEMURLARA EK GÖSTERGE
Memurlara özellikle 1. dereceye gelen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi noktasında gündem oluşturmuştu. Bu da yasal düzenleme olarak hayata geçebilir. Bu muvazzaf memurlar için geçerli. Yani memurlar birinci dereceye yükseldikleri zaman ek göstergeleri otomatik olarak 3600 olacak. Çünkü burada emeklilerin de bir beklentisi var. Emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını söyleyebilirim. Tabii yasal düzenleme yapılırken detayları ortaya çıkacaktır.
4-) ESNEK ÇALIŞMA
Esnek çalışma modeli de gündemde. Ama yeni çalışma modelleri özellikle orta vadeli programda belirtildi. Uzaktan çalışma var, esnek çalışma var. Dolayısıyla bunlarla ilgili yasal alt zeminin de hazırlanması noktasında bir değişiklik de meclise gelecek. Özellikle iş kanununun yeniden revize edilmesi burada çok önemli. Bunu da AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Güler de açıklamıştı.
5-) YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ
Yeni emeklilik sistemi özellikle Çalışma Bakanlığının birinci gündem maddesi. Bunlar birer yasal düzenleme olarak meclise gelecek. Yeni emeklilik sistemi denilince burada yeni bir EYT mi çıkıyor, gibi bir beklentiye giriliyor. Böyle bir şey yok onu söyleyelim. Burada özellikle orta vadeli programda açıkça ifade edildiği gibi emekliliği değil, çalışma hayatında olmayı özendirici yeni bir sistem gelecek. Dolayısıyla daha çok primi olanın daha yüksek maaş alabileceği bir sistemden bahsediyoruz. Özellikle de maaş bağlama sisteminde yapılacak yeniliklerle bazı haksızlıkların ve önümüze çıkan sıfır zam gibi her yıl, her dönemde yaşadığımız o sıkıntıların ortadan kaldırılacağı bir sistem gelecek. Burada özellikle de 2024 ile 2025 arasındaki emekli olanların maaş farklarını giderici bir tedbirin de alınacağı beklentisi var. Emekli maaşlarının düşürülmesi diye bir şey söz konusu değil. bunu her defasında tekrarlıyorum. Yasal olarak da mümkün değil. Buradaki bütün mesele 2024'te müracaat edenle 2025'te müracaat eden arasındaki güncelleme farkı. Dolayısıyla bunu oralara çekip götürmenin anlamı yok ama götürdüler.
6-) EMEKLİYE EK ZAM
Emekliye ek zam meselesi. Bu da bir beklenti aslında. Acaba bir refah Payı gelir mi ocak ayında? Geçtiğimiz ocak ayında gelmişti. Eğer gelirse o da yine Meclisten yasal olarak çıkması gereken bir konu ama taban maaş artacak o kesin. Çünkü 11.000 lira ve aşağısında alanlar açısından bir yine sıfır zam tehlikesi var. Dolayısıyla böyle bir ek zam yasası da yine ocak ayında Meclisten geçmesi gerekiyor.
7-) İKİNCİ EMEKLİLİK SİSTEMİ
İkinci emeklilik 2025'in üçüncü çeyreğinde işaret edilmişti. Burada tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanlara ikinci bir emekli maaşı kazandıracak. Bu da yine orasından burasından çekilerek insanlara yanlış anlatılıyor. Burada kıdem tazminatı ile ilgili bir konu yok. Kıdem tazminatı başka bir konu, ikinci emeklilik başka bir konu. Şu anda zaten bu uygulanıyor. Otomatik katılım sistemi diye bir sistem var. 45 yaşın altındakiler otomatik olarak giriyorlar, girmek zorunlu. İsteyen çıkıyor. Bu sistem geldiğinde kimse çıkmayacak. Çünkü işveren katkısı olacak, devlet katkısı olacak, sizden de belki bir miktar prim kesilecek. Biriken bu paralar size ileride ikinci bir emekli maaşı olarak gelecek.
8-) 2025'TE EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜŞÜNE ÖNLEM
2025'te emekli maaşının düşüşünü önleyecek sistem. Bundan bahsettik 2024 ile 2025 yılında emekli olacaklar arasından oluşan farkın engelleneceği düzenleme. Bu konuda da dediğim gibi benim çözüm önerim; güncelleme sayısının sabitlenmesi bir ortalama rakamla.
Gözler kulaklar artık yıl sonunda. Şimdi karşımızda adım adım daha da yoğun bir şekilde konuşacağımız zaman dilimleri de yaklaşıyor. Bir yandan da hesaplar, ihtimaller, o ihtimallerle beraber de gelişen pek çok beklenti de var."
Yalan artik bu yalanlara kimse inanmiyor neverirse versin akp ye oy yok 22 senede yapamadigini simdimi yapacak cunku kazanamayacagini biliyor halkla dalga geciyorlar sayin akp liler bizde sizinle dalga gececegiz zamani gelince
EMEKLİSİ GELENI HİÇBİRZAMAN BEKLETMEMELİ VERIMDE ALINMAZ MAAŞININ %35 DÜŞÜRÜLMESİ COK İYI
Özellikle emeklilini erteleyenler yani 2025 ten sonra emekli olacakların yüzde 35 gibi emekli maaşlarının düşmesi akıl işi değil bunun acilen çözülmesi gerekmekte bu kanunu çıkaranlara verdiğim destekten dolayı madurlardan özür diliyorum bir daha böyle hataya dusmeyecegime söz veriyorum