Tgrt Haber

Memurlar 81 ilde meydana indi! Milyonlar sözleşmede kira yardımı, ikramiye ve refah payı da istiyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
19 Ağustos 2023 10:28 - Güncelleme : 19 Ağustos 2023 10:52

Memurun zam pazarlığında kritik dönemece girildi. Kamu işvereni memura, zam için iki teklif sundu. Ancak teklif memurları memnun etmedi. 81 ilde memurlar meydana indi, hükümetin önerdiği rakamları protesto etti. Memur piyasanın gerçeklerini gören bir teklif isterken kira yardımı ve ikramiye gibi sosyal hakların yanı sıra refah payından da faydalanmak istiyor.

Hükümet​, toplu sözleşme masasındamemurve memur emeklilerine yaptığı zam​ teklifini iki puan artırdı. Ancak 2024'te ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için de yüzde 10'luk zam teklifi sendikaları memnun etmedi. Memur-Sen​ 81 ilde eylem yaparak hükümetin önerdiği rakamları protesto etti.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ İKİNCİ KEZ REDDEDİLDİ

Hükümet pazarlığın ilk aşamasında teklif ettiği rakamları birer puan artırdı. 2024'te ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için de yüzde 10'luk zam teklifinde bulundu. 2025 zam teklifi ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Ancak sendikalar hükümetin önerdiği rakamı ikinci kez reddetti.

MEMUR MEYDANLARA İNDİ

Memur-Sen, hükümetin 2. teklifini meydanlarda protesto etti. 81 ilde eş zamanlı açıklamalar yapıldı. O adreslerden birisi de Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’nın önü oldu.

Memurlar 81 ilde eylem yaparak hükümetin önerdiği rakamları protesto etti.

Memur-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Levent Köse, “Gerçekten memurun durumu içler acısı, hükümetimiz bunu görür gerekli adımları atarlar. Verdikleri zam gerçekten tatmin edici değil.” dedi

PROTESTOLARIN İLK ADRESİ BAKANLIK OLDU

Zam pazarlığının yapıldığı Çalışma Bakanlığı önündeki açıklamayı Memur-Sen Ankara İl Temsilcisi Nevzat Öyrek gerçekleştirdi.

Öyrek, teklif edilen rakamların Merkez Bankasının enflasyon tahminlerinin de altında kaldığını söyledi

Öyrek, “Kamu işvereni ilk teklifini 2 puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştır. Bu ne demektir? Sorunlarınız çözülmesin, enflasyon baskınız devam etsin, maaş artışlarınızı enflasyon farkı belirlesin demektir.” diye konuştu.

MEMUR PİYASANIN GERÇEKLERİNİ GÖREN TEKLİF İSTİYOR

Memurlar, 2024 yılı için yüzde 70, 2025 yılı için de yüzde 40 zam talep ediyor. Öyrek açıklamasında, “Kamu işvereninin bu teklifi ne rasyonel ve ne de gerçekçidir. Kamu görevlilerinin sesini ve piyasanın gerçeklerini gören teklifini duymak istiyoruz.” dedi.

Memur kesimi verilen zamları enflasyon karşısında yetersiz bulurken yetkililere de makul çözümü bulmaları çağrısında bulundular.

KİRA YARDIMI, İKRAMİYE VE REFAH PAYI DA TALEPLER ARASINDA

Memurlar; kira yardımı ve ikramiye gibi sosyal hakların yanı sıra refah payından da faydalanmak istiyor. Ancak kamu işvereni memurun öncelikli taleplerini de sözleşme masasına getirmedi. Öyrek, bununla ilgili olarak “seyyanen yapılan zam emekliliğe yansıtılsın dedik, yine ses yok. Kira yardımı konusundaki teklifimiz o da yok.” diye konuştu.

ANLAŞMA SAĞLANMAZSA HAKEME GİDİLECEK

Şimdi gözler 22 Ağustos'a çevrildi. Hükümet, 22 Ağustos'ta memurlarla bir kez daha masaya oturacak. Kamu işvereni ya son teklifte ısrar edecek ya da yeni bir öneri getirecek. Taraflar uzlaşamazsa memurlar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuracak.

Kurul, en geç ay sonuna kadar verilen rakama ilişkin kararını açıklayacak.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şuayip çelik 20 Ağustos 2023 10:09

SSK emeklilerini harcadılar unuttular gündemi değiştirdiler hiç kimsenin umrunda değil Allah onların gözlerini kör etsin Allah onların bin kat belasını versin bunu televizyondan mutlaka okuyun

Mehmet20 Ağustos 2023 08:47

Memur maaşını 100 bin yapsınlar onlar 27bin maaşla gecinemiyor ama 7500tl ile emekli 11500 tl ile asgari ücretli refah içinde yaşıyor..Hatta emekliden asgari ücretliden kesin memurlara verin ...oy verdim elim kırılsaydı ama yerel secimlerde memurlar oy verir artik

Nazmi19 Ağustos 2023 13:29

Yüzde 86 zam alınca tepki yok olamaz iyi emekliye yüzde 25 verince sesyok şimdi memura yüzde 25 verince miyav miyav sadece memur yok bu ülkede

Sonraki Haber Yükleniyor...