Tgrt Haber

Memurun zam pazarlığında kritik viraja girildi! Hükümet yeni zam teklifini sunacak, yeni formüller masada!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
15 Ağustos 2023 09:26 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 09:36
Memurun zam pazarlığında kritik viraja girildi! Hükümet yeni zam teklifini sunacak, yeni formüller masada!

Memur ve memur emeklisinin Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ilk teklifini yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2024-2025 yıllarını kapsayan teklifi açıkladı. Memur umduğunu bulamadı. Sendikalar hükümetin enflasyonu baz almasını istedi, “revize edin” çağrısında bulundu. Gözler sözleşme masasına gelecek ikinci teklife çevrildi. Hükümet yeni teklifi ile memurun karşısına çıkacak.

4 milyon memurve 2,5 milyon memur emeklisinin 2 yıllık maaş zamlarının belirleneceği zam​ görüşmelerinde süreç devam ediyor. Zam görüşmelerinin müzakere sürecinde hükümet ilk teklifini sundu.

HÜKÜMET İLK TEKLİFİNİ AÇIKLADI

Kamu işvereni, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etti.

MEMUR UMDUĞUNU BULAMADI

Zam oranlarının açıklanmasının ardından Memur-Sen​ Genel Başkanı Ali Yalçın açıklama yaptı. Yalçın, hükümetin memurlara zam teklifini kabul etmelerini mümkün olmadığını söyledi. Yalçın, "Gelen teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir" dedi.

Ali Yalçın, açıklanan teklifin yetersiz kaldığını dile getirerek 2024 yılı için yapılan zam önerisinin Merkez Bankası enflasyon hedefinin 10 puan altında olmasını yadırgadıklarının ifade etti. Yalçın, vakit kaybetmeden yeni teklifin gelmesini beklediklerini belirterek, başta kira yardımı olmak üzere bir dizi önerinin bugünkü teklifte yer almasını beklediklerini ve sözleşme görüşmelerinde tam müzakere istediklerinin de altını çizdi.

Zam teklifini beğenmeyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 16 Ağustos'ta iş bırakacaklarını duyurdu.

HÜKÜMET YENİ TEKLİFLERLE MASAYA GELECEK

Zam teklifinin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLACAK?

Memur ve kamu işverenin ikinci ve üçüncü teklifte anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'ta itibariyle Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.

MEMUR ZAMMI DİĞER MAAŞ VE DESTEKLERİ ETKİLİYOR

Memura verilecek zam 8 milyondan fazla kişiyi doğrudan etkileyecek. Belirlenecek memur zam oranı 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak.

MEMURUN ZAM BEKLENTİSİ NE?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, müzakere süreci öncesinde yol haritasını belirlemişti. Memur-Sen maaş artış oranlarıyla birlikte bu zamana kadar çözüme kavuşturulmamış olmak üzere 100’ün üzerinde maddenin bulunduğu teklifini hükümete iletmişti. Maaş zam oranının yanı sıra bayram ikramiyesi ek ödeme ve kira yardımı öne çıkan beklentiler arasında bulunuyor. Teklifte memur tarafı, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ziyaretçi15 Ağustos 2023 11:37

insanın gönlündeki kap 3 litrelik kaptır. (özlü söz)

Ziyaretçi15 Ağustos 2023 11:37

petrol enerjisi güzel enerjidir. (özlü söz)

Ziyaretçi15 Ağustos 2023 11:36

Evin balkonu bağlantılı olmalıdır. (özlü söz)

Sonraki Haber Yükleniyor...