Tgrt Haber

Merkez Bankası açıkladı: Enerji destekleri enflasyonu olumlu etkiledi

01 Haziran 2023 14:33 - Güncelleme : 01 Haziran 2023 14:54
Merkez Bankası açıkladı: Enerji destekleri enflasyonu olumlu etkiledi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasına günler kala Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan TÜFE açıklaması geldi. Merkez Bankası PPK özetinde, doğal gaz başta olmak üzere enerji tüketimine verilen desteklerin, enflasyondaki düşüş sürecini olumlu etkilediği bildirildi.

Türkiye​ Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu​ (PPK) toplantı özetini yayımladı. Özette enflasyon​ rakamlarında düşüşe işaret eden gelişmelerden bahsedilirken özette, enerji tüketimine verilen desteklerin enflasyondaki düşüş sürecini olumlu etkilediği belirtildi. 

11 AY BOYUNCA 25 METREKÜP BEDELSİZ

Metinde, “Uluslararası gelişmelere ek olarak doğal gaz başta olmak üzere enerji tüketimine verilen destekler, enflasyondaki düşüş sürecini olumlu etkilemektedir. Hanelere sağlanan doğal gazın mayıs ayında tamamının, sonraki 11 ay süresince de 25 metreküpünün bedelsiz sunulacak olması doğal gazın tüketim sepetindeki önemli ağırlığından ve uygulamanın tüm ülkeyi kapsamasından dolayı gelecek aylarda fiyatlar üzerinde beklentileri aşan güçlü bir düşürücü etkide bulunabilecektir. 

Söz konusu düşürücü etki, ilave destekler söz konusu olmazsa, havaların soğuması ve ısınma amaçlı enerji tüketiminin devreye girmesiyle birlikte yılın son çeyreğinde kademeli olarak endeksten çıkacaktır” denildi.

ENFLASYON TÜM GRUPLARDA AZALDI

Metide enflasyon gelişmelerine ilişkin, “Tüketici fiyatları nisan ayında yüzde 2,39 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon 6,83 puan düşüşle yüzde 43,68 seviyesine geriledi. Yıllık enflasyon enerji ve gıda gruplarında daha belirgin olmak üzere tüm gruplarda azalmıştır. Aylık bazda fiyatlar incelendiğinde, enerji grubunda gerilerken, gıda ve hizmet gruplarında artmıştır. 

HER İKİ GÖSTERGEDE YILLIK ENFLASYON GERİLEDİ

Enerji fiyatlarındaki belirgin düşüşün devam etmesiyle üretici fiyatlarındaki aylık artış sınırlı olmuş ve yıllık üretici enflasyonundaki gerileme eğilimi sürmüştür. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artışlar B göstergesinde yavaşlama eğilimini korurken C göstergesinde sınırlı bir miktar yükselmiş, her iki göstergenin de yıllık enflasyonu geriledi.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...