Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası faizi 10,5'e düşürdü: Kasım ayı için indirim sinyali verdi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
20 Ekim 2022 14:00 - Güncelleme : 20 Ekim 2022 17:26
Son dakika! Merkez Bankası faizi 10,5'e düşürdü: Kasım ayı için indirim sinyali verdi

Son dakika haberi: Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,5'e çekti. Son 3 toplantıda toplam 3,5 puanlık indirim yapan Merkez Bankası, önümüzdeki toplantı için de indirim sinyali verdi. Kasım ayında alınacak bir indirim kararıyla faiz oranı tek hanelere düşmüş olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların dört gözle beklediği ekim ayı faiz kararını açıkladı. Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığında toplanan Para Politikaları Kurulu (PPK) bir kez daha indirime gitti. Geçtiğimiz iki ay boyunca 100'er baz puan indirime giden banka ekim ayında da 150 baz puan faiz indirdi.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1583047953299566597

İNDİRİM DEVAM EDECEK Mİ?

TCMB yaptığı açıklamada bir sonraki toplantıda da indirimin süreceği sinyalini verirken "Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurulda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır" ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM VURGUSU

Karar metninde jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü, önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaşmakta olduğu belirtildi.

Yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi;

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğiliminin sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri yakından takip edilmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir.

SANAYİ ÜRETİMİNDE YAKALANAN İVME...

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam ettiği belirtilen metinde “Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir.

MB: İNDİRİM SONRASI SÜREÇ SONA ERECEK

Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurulda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir. TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

FAİZ İNDİRİMİ AĞUSTOS’TA BAŞLADI

2022 yılı içerisinde 8 ay boyunca faizi yüzde 14’te sabit tutan Merkez Bankası Ağustos ayında  faiz indime politikasına başladı. Ağustos’ta faizi yüzde 13’e çeken Merkez Eylül’de ise 100 bazlık bir indirime daha giderek 12’ye indirdi. Merkez Ekim ayında verdiği karar ile birlikte faiz indirime devam etti ve 150 baz puanlık indirim ile yüzde 10,5’e çekildi.

Son dakika! Merkez Bankası faizi 10,5'e düşürdü: Kasım ayı için indirim sinyali verdi

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı öncesinde ekonomistlerin tamamı politika faizinin 100 baz puan indirileceği ve yüzde 11’e çekileceğini tahmin etmişti. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecektir. Kimse bize bu konuda akıl vermesin” ifadelerini kullanmıştı. 

DOLARIN TEPKİSİ NE OLDU?

Merkez Bankası'nın piyasaların dört gözle beklediği  faiz kararını açıklamasının ardından  dolar kurunda dalgalanma yaşandı. Faiz kararı öncesi 18,59 liradan işlem gören dolar, 18,60 lira seviyesinde. Aynı dakikalarda euro kuru ise 18,24 liradan işlem görüyor.

ALTINDA SON DURUM NE?

Piyasaların merakla beklediği faiz kararının açıklamasının ardından gram altında hareketlilik yaşandı. Merkez Bankası'nın kararı öncesi 976 lira seviyesinde bulunan gram altın, şu sıralar 979 liradan işlem görüyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...