Tgrt Haber

Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ekonomistler aynı fikirde birleşti

16 Haziran 2023 16:49 - Güncelleme : 16 Haziran 2023 18:28
Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ekonomistler aynı fikirde birleşti

Yeni kabinenin belli olmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın geçmesi gözleri 22 Haziran’da yapılacak PPK toplantısına çevirdi. Ekonomistler bir haftalık repo ihale faiz oranının 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25’e çekileceği görüşünde birleşti.

Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olmasının hemen ardından Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ı getirdi. Gelişmeler sonrası ekonomi​ yönetiminde en çok merak edilen konu faiz oranlarından bir değişim yapılıp yapılmayacağı oldu.

EKONOMİSTLER AYNI FİKİRDE BİRLEŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)​ toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceğini tahmin ediyor.

YIL SONU BEKLENTİSİ

Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2.150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 25 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.

Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ekonomistler aynı fikirde birleşti

TCMB PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ DE SONUÇLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketine göre; katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,21 iken, bu anket döneminde yüzde 18,13 oldu.  TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 8,50 iken, bu anket döneminde yüzde 17,56 olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...