Merkez Bankası faiz artışıyla ne mesaj verdi? Ekonomi yönetiminin hamleleri neler olacak? Ekonomist Halil Reçber faiz artırımını TGRT’ye yorumladı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. PPK toplantısının ardından 27 ay sonra Merkez Bankası’ndan önemli bir hamle geldi. Merkez Bankası faizi yüzde 8.50'den yüzde 15'e yükseltti. Piyasalar kararın ilk anında tepki verdi. Dolar 24 seviyesini aştı. Ekonomist Halil Reçber, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla verdiği mesajları, piyasalardaki son durumu ve ekonomi yönetiminin bundan sonra atacağı adımları değerlendirdi.
Merkez Banası faiz kararını açıkladı. 27 ay sonra faiz hamlesinde bulunan Merkez Bankası faizi yüzde 8.50'den yüzde 15'e yükseltti. Faiz artırımı yönündeki en son karar ise Mart 2021'de verilmişti.
Para Politikası Kurulu'nun toplantısı sonrasında yapılan açıklamasında "Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.
Ekonomist Halil Reçber TGRT yayınında Merkez Bankası’nın kararının verdiği mesajı, bundan sonraki faiz kararlarına etkisini ve piyasalardaki yansımasını değerlendirdi.
EKONOMİ YÖNETİMİNİN DİĞER HAMLELERİ ÖNEMLİ OLACAK
Merkez Bankası’nın yüzde 15’lik faiz kararı ve enflasyonun yüzde 40’lar civarında olmasının makasın biraz daha yüksek olduğunu gösterdiğini ifade eden Analist Halil Reçber, “Daha önceki tahminlerde bu makasın yüzde 30’lar, yüzde 25’ler civarında kalması adına piyasa beklentilerinin, yüzde 18-25 bandında çoğalmış olması önemliydi. Enflasyon trendinin yükselme riski şimdi biraz daha az olduğu için, piyasalarda özellikle de borsa tarafında bunu pozitif algıladığını görüyoruz. Kur tarafında ise şu an bir hareketlilik yok. Değerlendirdiğimizde, piyasanın buna çok da kötü bir reaksiyon vermediğini görüyoruz. Detaylar önümüzdeki günlerde önemli olacak. Merkez Bankası’nın açıklamaları bu anlamda, enflasyonla mücadele ve kararlılık, ilk adımda ekonominin belirli bir raya girmesi, ekonominin çarkının dönmesi ve güvence verilmesi anlamında diğer ekonomik aktiviteler veya Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede en önemli silahı olan faiz artırımı dışında da diğer uygulamaları öne çıkacak ve önemli olacaktır.” yorumunu yaptı.
KONTROLLÜ HAREKETLİLİK VAR
Faiz kararının ardından gözlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı açıklamalarda olacağını belirten Reçber, “Eş güdümlü hareket mesajı bu süreçte mücadelenin kararlılığını göstermek açısından önemli. Hatta şu an için beklentinin altında bir faiz artırımı olması da önemlidir. Piyasalar negatif bir reaksiyon vermedi hatta borsa olumlu. Döviz tarafında da kontrollü bir hareket var.” Diye konuştu.
FAİZ KARARI VE ENFLASYON KURUN BİR SÜRE YÜKSEK KALMASINA NEDEN OLABİLİR
Ekonomist Halil Reçber, kurdaki hareketi değerlendirerek, normal ekonomi politikalarına dönüş anlamında bir beklenti olduğu için kurdaki bu hareketin piyasaya bir mesaj olduğunu dikkat çekerek “Piyasalar fiyatlarken beklentileri fiyatladığından bahsedebiliriz. Faiz kararında beklentiler altta kalsa da, normal politikalara dönülüyor olması, piyasanın fiyat işleyişinin önümüzdeki süreçte Merkez Bankası’nın vereceği kararlarda da mutlaka etkisi olacaktır. Kanaatimce bu kararı piyasa önümüzdeki aylarda Merkez Bankası’nın yeni kararlarını yükseliş yönünde olup olmayacağını fiyatlamaya başlayacaktır. Bunun işaretlerini şöyle görebiliriz: piyasa beklentilerinin altında kaldığı için kurda 24 TL seviyelerinde kalabilir. Faiz beklentileri ve asgari ücret açıklamalarının etkisinde, önümüzdeki hafta da açıklanacak haziran ayı enflasyonu da kurun bu seviyede kalmasında etkili olabilir.” dedi.
SERT ARTIŞ DENGELİ FİYAT HAREKETLERİNE NEDEN OLACAK
Faiz artırımının verdiği mesajı yorumlayan Reçber, “Merkez Bankası’nın gelecek dönemde enflasyonla mücadele vurgusu çok önemli. Geçmiş döneme baktığımızda sert bir faiz artırımı ama kademeli olarak bunun devam edebileceğine yönelik mesajların olması, piyasalarda daha dengeli fiyat hareketlerine neden olacaktır. Piyasa bekletişinin daha da altında bir faiz artırımı olsaydı, kurdaki volatilite daha yüksek olurdu. Volatilite ne kadar yüksek olursa piyasaya ve ekonomiye o kadar zarar verdiğini de biliyoruz. Kontrollü bir yükseliş süreci olacağı mesajını aldığımı söyleyebilirim. Enflasyonu görerek daha kontrollü bir süreç önümüzdeki günlerde bizi bekliyor diyebiliriz. Fiyatlamalar, mikro ve makro verileri görerek Merkez Bankası’nın adımlarını atmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bunun ilk işareti de haziran ayında gelecek enflasyon önemli olacak. Ben temmuz ayı enflasyonunun çok daha önemli olacağını düşünüyorum. Ama Merkez Bankasının enflasyonla mücadelede kararlı olması bu faiz artırımını gerçekleştirmiş olması bundan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ekonomi yönetiminin yapacağı açıklamalar çok daha önemli olacak. Eş güdümlü hareket edilmesi de piyasalara güven vermesi anlamında hep birlikte izliyor olacağız. Bu adım bile piyasalar için önemli bir dönüş, bu bile iyi bir mesaj.” İfadelerini kullandı.
“VATANDAŞ ZAMAN İÇİNDE GÖRECEK”
Ekonomi yönetiminin atacağı adımların vatandaşa olumlu yansıyacağını dile getiren Ekonomist Halil Reçber, “Enflasyonla mücadelede, bunun önüne geçilmesinde, bunların yansımalarını vatandaş zaman içinde görecektir. Genelde bu adımlar, radikal bir adım gibi görülüyor ama geçmiş dönemde de böyle tablolar görülmüştü. 2009-2012 yıllarında bunları gördük. Bunlar zaman alan süreçlerdir.” dedi.