Tgrt Haber

Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor! Ekonomistlerin beklentileri ne yönde?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
20 Eylül 2023 10:48 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 11:00
Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor! Ekonomistlerin beklentileri ne yönde?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Gözler faiz kararına çevrilirken ekonomistlerin Merkez Bankası faiz kararı beklentisi de belli oldu. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Merkez Bankası faiz arttıracak mı? İşte ekonomistlerin beklentileri…

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. TCMB​, Para Politikası Kurulu​ (PPK) faiz kararını yarın açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 25 seviyesine yükseltmişti.

FAİZ KARARI​ TARİHİ ZİRVESİNİ GÖRMÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan​ başkanlığında yarın toplanacak.

Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini 750 baz puanlık artışla yüzde 25 düzeyine yükseltmişti. Son faiz artışı piyasa beklentilerinin üç katı olmuştu. Son üç aydaki faiz artışı 16,5 puanı bulmuştu.

FAİZ KARARI BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI

PPK toplantısından çıkacak karar beklenirken, ekonomistlerin faiz kararı ile ilgili beklentileri de belli oldu.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,5 ile yüzde 30, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36 oldu.

KURUMLARDAN KRİTİK TAHMİN GELDİ

Öte yandan JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley Türkiye ekonomisine yönelik yaptıkları değerlendirmelerde gelecek toplantıda Para Politikası Kurulu’nun faiz artışına gideceğini tahmin ediyor. Barclays analistleri her iki kurumdan farklı olarak 250 baz puan artış bekliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...