Tgrt Haber

Merkez Bankası faiz kararı piyasaların odağında! PPK’nın adımı ne olacak?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, Dünya, Ekonomim
23 Kasım 2023 09:43 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 09:50
Merkez Bankası faiz kararı piyasaların odağında! PPK’nın adımı ne olacak?

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Para Politikası Kurulu Başkan Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında toplanacak. TCMB’nin faiz adımı merak edilirken bundan sonraki adımların da işaretleri karar ile şekillenecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı​ piyasaların odağında yer alıyor. Gözler Başkan Hafize Gaye Erkan​'ın başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu​ (PPK) toplantısına çevrildi.

Banka, son toplantısında 500 baz puanlık faiz artırımına gitmiş ve politika faizini yüzde 35'e yükseltmişti. Bugün saat 14.00’te toplanacak kurulda faiz artırımının hız kesip kesmeyeceği merak ediliyor.

FAİZ KARARI İLE İLGİLİ BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Ekonomistlerin beklentileri, faiz artırım sürecinin 250 baz puanla devam edeceği yönünde şekillendi. Dezenflasyonda kararlılık mesajı veren Merkez Bankası’nın (TCMB) bir haftalık repo faizini 250 baz puan artışla yüzde 37.5'e çekerek sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor.

TCMB​ haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül ve ekimde 500'er baz puan olmak üzere beş toplantıda toplam 2 bin 650 baz puan faiz artırmıştı. Bu ay faiz artışının devam etmesi ancak hızının 250 baz puana yavaşlaması genel beklentiyi oluşturuyor.

Merkez Bankası’dan verilen mesajlar enflasyon​ görünümünde belirgin iyileşme başladığını söylemek için "erken" olduğunu yönünde. Ancak aylık bazda enflasyonda yavaşlamanın başladığına sık sık dile getiriliyor.

Karar metninde, verilecek mesajlar da odakta olacak. Enflasyon rotası, sadeleşme süreci ve sıkılaşmanın seyrine dair ipuçları yakından izlenecek. Fed son toplantıda politika faizini yüzde 5,25 - 5 aralığında tutmuştu. Türkiye'de 3 yılın dibine gerileyen CDS sayesinde Türk finansal ve reel sektörün yabancı para cinsinden borçlanmaları artmaya devam ediyor.

2024 ENFLASYONUNDA ZİRVE ÖNGÖRÜSÜ GÜÇLÜ  

TÜFE'nin yüzde 70-75 civarında Mayıs 2024'te zirve yapması, daha sonra "baz etkisi, para politikasının birikimli etkileri, TL mevduata geçişin devamı, iç talep soğuması, kur, rezerv artışı" gibi etkenlerle TCMB enflasyonda "hızlı bir iniş" başlayacağını öngörüyor. TCMB'nin 2024 sonu TÜFE beklentisi yüzde 36 seviyesinde.

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, Dünya, Ekonomim
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...