Tgrt Haber

Merkez Bankası faiz kararına ekonomistlerden ilk yorum: Karar doğru, süreç zor ve sancılı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
23 Kasım 2023 14:46 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 14:54
Merkez Bankası faiz kararına ekonomistlerden ilk yorum: Karar doğru, süreç zor ve sancılı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. Beklentileri aşan faiz kararı ile ilgili ekonomistlerden de ilk yorum geldi. Sürpriz faiz kararına ilişkin sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda ‘kararın doğru ancak sürecin zor ve sancılı olduğu’na dikkat çektiler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu​ (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. TCMB haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül ve ekimde 500'er baz puan olmak üzere beş toplantıda toplam 2 bin 650 baz puan faiz artırmıştı. Son artışla birlikte toplam faiz artışı 3 bin 150 baz puanı buldu. Buna göre, faiz 6 ayda 31,5 puan artmış oldu.

EKONOMİSTLERDEN İLK YORUMLAMALAR GELDİ

TCMB'nin faiz kararını değerlendiren ekonomistlerden de ilk yorumlar geldi. “Yanlış ekonomi politikasını düzeltmek zor ve sancılıdır” diyen ekonomistler​ kararın yerinde olduğunu ifade etti. Faiz kararına ilişkin sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda Ekonomistler kararın doğru ancak sürecin zor ve sancılı olduğuna dikkat çektiler.

“MUĞLAK LAFLARI ÇÖPE ATTILAR, SIKILIK DEVAM EDECEK”

Uğur Gürses sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "1. Piyasa analistlerinin yüzde 2.5'luk artış beklemesi güven eksikliğinin göstergesiydi. Bunun farkında olup 5 puan yaparak yola devam etmeleri doğru olmuş. 2. "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir." gibi muğlak lafı çöpe atmaları iyi olmuş. Yön belirtir bir metin gayet açık: "Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir." 3. Kendi tahminlerinin gösterdiği ivmeye uygun politika faizine erişmezlerse TL teşvikine uygun eşiği aşamazlar."

“DOĞRU KARAR, SÜREÇ ZOR VE SANCILI”

Ekonomist Mahfi Eğilmez sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "TCMB, politika faizini 500 baz puan artırarak % 40'a yükseltti. Doğru karar. Yanlış ekonomi politikasını düzeltmek zor ve sancılıdır." ifadelerini kullandı.

“HELAL OLSUN”

Özgür Demirtaş ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada TCMB'nin faiz kararına ilişkin “Helal olsun." yorumunda bulundu.

“MANŞET ENFLASYON​ RAPORDAKİ GÖRÜNÜMLE UYUMLU”

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. PPK toplantısı sonrasında yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi: 

"Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir.

“FİYAT İSTİKRARI İÇİN PARASAL SIKILIK DEVAM EDECEK”

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaşmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

"KARARLAR ÖNGÖRÜLEBİLİR, VERİ ODAKLI VE ŞEFFAF ÇERÇEVEDE ALINACAK

Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Kaynak: TGRT Haber derleme

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...