Tgrt Haber

Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredisi için yeni karar: 70 bin liraya kadar muaf tutulacak

14 Mart 2023 13:17 - Güncelleme : 14 Mart 2023 13:46
Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredisi için yeni karar: 70 bin liraya kadar muaf tutulacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz günlerde ihtiyaç kredilerine faiz üst sınırı getirdiğini duyurdu. Yeni yapılan açıklamaya göre 70 bin liraya kadar olan kısım menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta bankalara gönderdiği yazıda ihtiyaç kredilerin faiz​ üst sınırı getirdiğini duyurdu. Buna göre, oto ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak. Ayrıca, 70 bin lira kredinin altındakiler menkul kıymetler tesisinden muaf tutulacak.

70 BİN LİRA ÜST SINIR GETİRİLDİ

Merkez Bankası ihtiyaç kredisi​ üst faiz sınırını değiştirerek uygulamaya 70 bin lira üst sınırı getirdi. TCMB​, geçtiğimiz hafta bankalara yazı göndererek tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde “faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1.8 ile 2.0 katı arasında olanlara birinci kademede, 2.0 katından yüksek olanlara ikinci kademede” menkul kıymet tutma zorunluluğu getirmişti.

EN YÜKSEK AYLIK FAİZ 1.37

Böylelikle, oto ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak. Bu seviyenin (yıllık basit %16.56) üzerinde oluşacak kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacak. Mevcut durumda bankalar ihtiyaç kredilerine aylık 1.55 ile %2,00 arasında faiz uyguluyor.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...