Tgrt Haber

Merkez Bankası temmuzda faiz artıracak mı? İslam Memiş tahminini açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
17 Temmuz 2023 14:29 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 14:46
Merkez Bankası temmuzda faiz artıracak mı? İslam Memiş tahminini açıkladı

Yeni ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadeleye ve rezervlerdeki artışlara yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Piyasalar, faiz kararına odaklanırken faizlerde yeniden artışa gidilmesi halinde dolar/TL kurunun nasıl şekilleneceği de merak ediliyor. Finans Analisti İslam Memiş konuya dair önemli açıklamalar yaparak faiz beklentisini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ haziran ayında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Geçtiğimiz ay 650 baz puanlık artışa giden Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz’da yeniden faiz artırması bekleniyor. TGRT Haber ekranlarına katılan Finans Analisti İslam Memiş​ konuya dair önemli değerlendirmeler yaptı.

EKONOMİSTLER FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

AA Finans'ın, 22 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 1.075 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2.150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 25 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.

MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketine göre TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay sonuna yönelik beklentiler yüzde 19,17 olurken, 3 ay sonrasına yönelik beklentiler yüzde 24,79 olarak belirlendi. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 21,48 düzeyinde oluştu.

Öte yandan İslam Memiş hem dolar/TL kuruna hem de faiz kararına yönelik beklentilerini şu şekikde sıraladı: 

“ÇOK AGRESİF BİR ARTIŞ BEKLEMİYORUM”

“Benim kişisel kanaatim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 300-350 baz puan artış yapacağı yönünde. Piyasalarda faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak çok agresif bir faiz artışı ben kesinlikle beklemiyorum. Tabii piyasaların beklentisi çok yüksek olduğu için bu faiz artırımı karşısında kur tarafından yeni ataklar görme ihtimalimizde yüksek.”

Merkez Bankası temmuzda faiz artıracak mı? İslam Memiş tahminini açıkladı

KUR ATAKLARI GÜNDEME GELEBİLİR

Bu ayın sonunda yine Amerika Merkez Bankası Fed’e çevrilecek gözlerimiz. Fed tarafında 25 baz puanlık faiz arıtışı gündemde. Hem Fed ’in faiz artışları hem bizim içerideki düşük faiz politikamız yeni ÖTV diğer zamların ardı ardına gelmesi kur ataklarını gündeme taşıyabilir. 25,80-26,30 bu bant aralıklarını takip etmeye devam ediyoruz. 26 lira seviyesinin altındaki rakamlar kısa vade için çok kalıcı olmayabilir. Asıl hedef noktası 28-30 lira bant aralıkları. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...