Tgrt Haber

Merkez Bankası tüm kalemleri hesapladı: Asgari ücret enflasyonu ne kadar etkiledi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Temmuz 2023 12:49 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 13:05
Merkez Bankası tüm kalemleri hesapladı: Asgari ücret enflasyonu ne kadar etkiledi?

Yılın 3.Enflasyon Raporu toplantısında önemli açıklamalar yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon beklentisini yüzde 58 olarak açıkladı. Akaryakıttan ÖTV zamlarına kadar pek çok kalemin enflasyona etkisi de hesaplandı.

Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan​ yılın 3. Enflasyon​ Raporu toplantısında 2023 yılının sonunda TÜFE’nin yüzde 58 olabileceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Enflasyona etki edebilecek kalemlerde tek tek hesaplandı. Buna göre asgari ücret artışının etkisi 2,7 puan ile 4,1 puan arasında değişecek.

KDV ARTIŞLARI ETKİLİ OLDU

KDV’deki enflasyon oranlarına büyük etkisi olduğu bildirildi.  KDV artışının aylık enflasyona doğrudan katkısı 1,78 puan olarak hesaplanırken yıllık etki ise yüzde 2,37 olarak öngörüldü. En yüksek vergi artışının temizlik ve tütün ürünlerinden geldiği ifade edildi. Temizlik ürünlerinde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 20'ye yükseltilmişti.

AKARYAKITTA YILLIK ETKİ BEKLENTİSİ 1,12

Akaryakıttaki ÖTV artışının aylık enflasyona yüzde 0,83 oranında yansıması beklenirken yıllık enflasyona yüzde 1,12 şeklinde etki etmesi bekleniyor.  Akaryakıt zammının ulaştırma hizmetlerine etkisinin ise aylık yüzde 1,26, yıllık yüzde 1,68 olduğu tahmin edildi. Harçlardaki güncellemenin de bir miktar katkı yapacağı belirtilirken, şans oyunlarındaki vergi artışının etkisinin sınırlı olduğu vurgulandı.

Bu alandaki bütün düzenlemelerin aylık enflasyonu 4,14 puan, yıllık enflasyonu 5,51 puan artıracağı bildirildi.

ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ ARTTI

Enflasyon verilerinden yaşanan artışların en büyük etkenlerinden biri asgari ücrete hem yılbaşında hem de ara dönemde yapılan zam. Yüzde 34'lük asgari ücret artışının enflasyona olası etkisi 2,7 ile 4,1 puan arasında. En yüksek etki ise ücretsiz doğalgaz kullanımından dolayı Kasım ayında görülecek. Aylık enflasyonu 1,69 puan artıracağı tahmin edildi. Yıl sonunda enflasyona ise önemli bir etkisinin olması beklenmiyor.

KİRA ARTIŞI ETKİSİ

Raporda kira artışlarına da yer verildi. "Bunda konut piyasasında hâkim olan dengesizlikler önemli rol oynuyor" denildi. Kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik sınırın yeterince etkili olmadığı vurgulandı. Kira artışlarının manşet enflasyon üzerinde riskleri canlı tuttuğu belirtildi.

Merkez Bankası tüm kalemleri hesapladı: Asgari ücret enflasyonu ne kadar etkiledi?

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...