Tgrt Haber

Merkez Bankası yayımladı! Ekim ayında fiyatların yükselme nedeni belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Kasım 2022 12:30 - Güncelleme : 04 Kasım 2022 12:39
Merkez Bankası yayımladı! Ekim ayında fiyatların yükselme nedeni belli oldu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dün açıklanan ekim ayı enflasyon verileri sonrası Fiyat Gelişmeleri raporunu ilan etti. Açıklanan verilere göre; fiyatların yukarı çıkmasındaki en önemli konunu enerji olduğunun altı çizildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ekimde tüketici yıllık enflasyonu enerji ve alkol-tütün-altın hariç tüm alt gruplarda yükselirken, söz konusu yükselişe en belirgin katkı 1,32 puanla gıda grubundan geldi.

Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
 

"Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze kaleminin öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı izlenmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam ederken, hizmet enflasyonundaki artışı kiranın yanı sıra akaryakıt fiyatlarının yansımalarının hissedildiği ulaştırma hizmetleri sürüklemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış fiyat artışları kira​ ve hizmet grubunun genelinde zayıflarken, işlenmiş gıdada bir miktar artmış, temel mallarda ise görece yatay seyretmiştir." 

ULUSLARARASI ENERJİ FİYATLARI​ YURTİÇİNİ ETKİLEDİ

Öte yandan enerji grubunda yıllık enflasyon gerilerken, aylık bazdaki artışta uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu olarak yükselen akaryakıt fiyatları ile şebeke suyu fiyatlarının etkisinin öne çıktığı belirtildi. Açıklamada uluslararası doğalgaz fiyatlarındaki son dönem gelişmelerin, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükselttiğinin altı çizildi. Üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur olduğu ifade edilerek "Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimleri bir miktar yavaşlarken, yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir" denildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...