Tgrt Haber

Merkez Bankası'ndan Türk lirası için yeni adım: Zorunlu karşılık uygulamasını değiştirdi

Editör: Murat Makas / Kaynak: tgrthaber.com
29 Ağustos 2024 23:13 - Güncelleme : 29 Ağustos 2024 23:32
Merkez Bankası'ndan Türk lirası için yeni adım: Zorunlu karşılık uygulamasını değiştirdi

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasını desteklemek amacıyla yeni bir adım attı. Merkez Bankası, zorunlu karşılık uygulamasını değiştirdi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırıldı. Para politikası metinlerinde "TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar atılabileceği" mesajını vurgulayan TCMB'nin gerekli görülmesi halinde bu yönde yeni adımlar atabileceği belirtiliyor.

Türk lirası​ mevduatını destekleyici yeni önlemler açıklandı. Merkez Bankası​, Türk lirasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık​ uygulamasında değişikliğe gidildiğini duyurdu.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında aşağıdaki değişiklikleri yapmıştır:

Gerçek kişi TL mevduat​ payı %45 ile %50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltilmiştir. Gerçek kişi TL mevduat payı %60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak, %60’ın üzerinde kalınması koşulu getirilmiştir.

KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edilmiştir.

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının %84’üne yükseltilmiştir.

TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırılmıştır."

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...