Tgrt Haber

Merkez Bankası'nın mega faiz kararına ekonomistlerden olumlu sürpriz yorumu!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
24 Ağustos 2023 15:36 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 18:44
Merkez Bankası'nın mega faiz kararına ekonomistlerden olumlu sürpriz yorumu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini beklentilerin 3 katı üzerinde 750 baz puan artırdı. Kararın açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından ‘Kararlıyız’ mesajı verdi. Konuya dair açıklama yapan uzmanlar beklentilerin üzerindeki faiz artışını olumlu karşıladı.

TMCB 2023 yılının 8. Toplantısını gerçekleştirmesinin ardından faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan​ başkanlığında üçüncü kez toplanan Para Politikası Kurulu​ 750 baz puan artışla politika faizini yüzde 17,50’den yüzde 25 seviyesine çıkardı. Ekonomistler ise atılan adımın tutarlı ve olumlu olarak değerlendirdi. 

OLUMLU BİR SÜRPRİZ

Bloomberg HT’de yer alan habere göre; Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, yaptığı değerlendirmede, “250-300 baz puanın üstü bile olumlu karşılanırken 750 baz puanlık artışa oldukça olumlu bakmamız gerekiyor. 

KKM’nin azaltılması ve alternatif mevduat maliyetlerinin yukarı çekilmesi gibi söylemlerin arkasından böyle bir hamleyi olumlu bir sürpriz olarak karşılıyorum. Piyasa beklentisinin üstüne çıkmak demek farklı ve olumlu bir mesaj vermek demek.” ifadelerini kullandı.

BİRBİRİYLE TUTARLI ADIMLAR

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış ise konu hakkında yaptığı değerlendirmede, TCMB’nin adımını “gayet olumlu ve birbiriyle tutarlı adımlar” olarak yorumladı. Ünalmış sözlerine şöyle devam etti: “Son PPK metninin özellikle son enflasyon​ raporuyla uyumlu bir şekilde yazılması gayet olumlu. Bunun dışında risklerden de çok net bir şekilde metinde bahsedilmiş. Hem geçtiğimiz dönemde yaşadığımız şoklar var, hem de vergi ve akaryakıtta artışlar var. 

Böyle bir şok karşısında önümüzdeki dönem yaşayacağımız enflasyon süreci yaklaşık 1 yıl sürecek. Önümüzdeki dönemde enflasyon artmaya devam edecek. Taki bu enflasyonist etkiler dönem içinde gerileyene kadar. Dolayısıyla, TCMB’nin beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yapması gayet olumlu ve enflasyon beklentilerini çıpalamak açısından da çok yerinde bir adım.”

Merkez Bankası'nın mega faiz kararına ekonomistlerden olumlu sürpriz yorumu!

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Merkez Bankası faiz kararının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından açıklama yaparak” Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" ifadelerini kullandı. 

https://twitter.com/memetsimsek/status/1694673727986806787

Kaynak: Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa 25 Ağustos 2023 06:58

Herseyi dört dörtlük olacak ama kimse vatandaşlık görevini düzgün yapmayacak kimse kimseyi tehdit etmesin zalimlik etmeyin chpli belediyelere yerlerde sürünüyor ama %25cepte akıl tutulmasi

Sami24 Ağustos 2023 16:25

Siz millet le kendi fare gibi oynayın ama unutmayın bu millet sizi oralara getirdi onlarda götürür siz emekliden oy alın ama memura parayı verin memur sizi iktidar yapar yerel seçimlerde görüşürüz inşallah

Sonraki Haber Yükleniyor...