Tgrt Haber

Merkez'in kararı dolara yaradı! İslam Memiş'ten 1 Ekim uyarısı geldi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 Eylül 2022 12:00 - Güncelleme : 23 Eylül 2022 14:01
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ile İslam Memiş, Merkez'in kararını ve piyasalardaki son durumu yorumladı.

Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizini 1 puan düşürerek 13'ten yüzde 12'ye indirdi. Merkez Bankası’nın bu kararı piyasaları hareketlendirdi. Altın yön belirlemeye çalışırken dolar, Euro ve Borsa İstanbul yükselişe geçti. Peki Merkez'in bu kararının ardından piyasaları neler bekliyor? TGRT Haber’de ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin “Merkez faizi tek haneli rakamlara indirecek” derken finans analisti İslam Memiş, kritik tarihi vererek “Yeni pozisyonlar ve yeni hamleler alacaklar” dedi. 

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ile İslam Memiş, Merkez'in kararını ve piyasalardaki son durumu yorumladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), dün politika faizini 100 baz puan aşağıya çekerek 13’ten 12’ye düşürdü. Bir gün öncesinde Amerikan Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan indirerek dolar​ karşındaki para ve emtialarda düşüşe neden olmuştu. TCMB’nin politika faizini düşürmesi ile beraber dolar, Euro​ ve Borsa İstanbul yükselişe geçti. Altın ise yön belirleme hamleleri yapıyor.

Öte yandan Rusya-Ukrayna arasında artan gerginlik de piyasaları etkiliyor. Haliyle küçük ve orta ölçekli yatırımcılar soruyor: “Altın yükselişe devam eder mi?”, “Dolar 20 lirayı bulur mu?” ve “Bitcoin ne olacak?” TGRT Haber’de ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin  ile İslam Memiş, Merkez'in kararını ve piyasaların geleceğini yorumladı. 

HEDEF TEK HANELİ RAKAMLAR

Merkez Bankası’nın faizi düşürerek kendisini bir patikaya soktuğunun altını çizen Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez'in bu kararla seçim zamanı gelene kadar politika faizinin tek haneye indirmeyi hedeflendiğini söyledi. “Merkez, enflasyonun düşüşüne ve ardından dünyada emtia, enerji ve gıda piyasasındaki dalgalanmanın azalacağına kanaat getirerek bu karar almış olabilir ancak bir resesyon riski yok değil” diyen Alkin,  şunları söyledi: “Bu, sadece bankaları ucuz fonlayarak, onların kredi kaynak makası oluşturmasına neden olarak onlara kar ettirmekten başka bir işe yaramayacak. Hatalı stratejileri düzeltmek kolay değildir” dedi. 

Merkez'in kararı dolara yaradı!  İslam Memiş'ten 1 Ekim uyarısı geldi

“PİYASALAR GERİLECEK”

Merkez’in 100 baz puan indirmesini değerlendiren İslam Memiş, “Piyasalar, öncesinden bunu fiyatlamamıştı, şimdi fiyatlamaya başladı. Bu da dolar kurunu artıracak” dedi. Dünyada bin yıllık bir değişim olduğunun altını çizen Memiş, vatandaşları şöyle uyardı: “Enflasyon 2023 yılının ortasına kadar devam edecek. Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik kontrollü bir şekilde devam edecek. Dünyada aynı anda enflasyon patlaması tevafuk değil. Politika faizinde bir düşüş var. Ancak bugün politika faizi 12, vatandaş bankaya gidip kredi istediğinde gerçeğin bu olmadığını görecek” dedi. Memiş, Rusya-Ukrayna savaşının piyasalara etkisini şöyle açıkladı: “Kontrollü bir süreç var. Bu iş tansiyonunu artırarak devam edecek. Ne olacak? Piyasalarda gerginlik ve petrol fiyatlarını 100 doların üstünde göreceğiz. Yılı gerginlikle tamamlayacağız. Dünya iyi bir yere gitmiyor.

1 EKİM KRİTİK TARİH

“Tatil bitti” diyen Memiş,  1 Ekim tarihi itibari ile hem dünyadaki para piyasalarının hem de uluslararası gelişmelerin bambaşka bir noktaya gideceğini söyledi. “Yeni pozisyonlar, yeni hamleler alınacak” diyen Memiş, İngiltere’de, Ortadoğu’da, Kafkaslar’da ve Avrupa’da jeopolitik risklerin artacağını söyleyerek “Bu da finansal piyasalara yansıyacaktır” diye konuştu. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...