Tgrt Haber

Enerji maliyeti Türkiye'nin yükünü artırıyor: Merkez Mayıs'ta KİT'lere 2 milyar dolara yakın döviz sattı

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
07 Haziran 2022 13:35 - Güncelleme : 07 Haziran 2022 14:01
Enerji maliyeti Türkiye'nin yükünü artırıyor: Merkez Mayıs'ta KİT'lere 2 milyar dolara yakın döviz sattı

Enerjinin maliyeti Türkiye’ye ağır olmaya devam ediyor. TCMB, Botaş'a ve diğer kamu iktisadi teşekküllere Mayıs ayında 1,82 milyar dolar ödedi. Merkez Bankası açıklamasındaki ayrıntı, 2022 yılında 18 milyar dolara yakın ödeme yapıldığına işaret ediyor.

Enerji​ ithalatçısı BOTAŞ​ başta olmak üzere Türkiye​'nin kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışı Mayıs ayında 1,82 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son dönemde petrol, gaz ve enerji fiyatlarının küresel çaptaki artışı Türkiye ekonomisi üzerinde de ağırlığın artmasına neden oldu.

Şubat ayında 5,37 milyar dolarla rekor kıran Merkez’in KİT’lere döviz satışı Mayıs ayında 1,82 milyar dolara geldi.

Verilere göre bu yıl şimdiye kadar kamu kurumlarına satılan toplam döviz tutarı 17,9 milyar dolar oldu. TCMB'nin KİT'lere 2021 yılının tamamındaki yaptığı 6,1 milyar dolarlık döviz satışı düşünüldüğünde artan enerji maliyetininin ekonomi üzerindeki etkisi belirgin hale geldi.

Ayrıca Merkez Bankası, devletin döviz talebinin piyasadaki etkisini azaltmak için rezervleri kullandı. KİT'lere Nisan ayında 3,3 milyar dolarlık döviz satışı yapılmıştı.

Enerji ihtiyacının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla yükselen enerji fiyatlarına rağmen, maliyetleri artsa da cari fazla vermeyi amaçlayan ekonomi için çabalamaya devam ediyor.

Döviz rezervlerinin reeskont kredisi yoluyla katkısı Mayıs ayında 2,4 milyar dolar olurken, bu yıl merkez bankası rezervlerine bu kanaldan toplam 10,4 milyar dolar eklendi. 

TCMB’nin geçen haftaki açıklamasına göre, Cari İşlemler Dengesi (CİD) 2022 yılı Mart ayında 5,6 milyar ABD doları açık verirken, yıllıklandırılmış cari açık 2,2 milyar ABD dolarlık artışla 24,2 milyar ABD doları seviyesine yükselmişti. Artışa ilişkin “Son dönemde enerji ithalatındaki kuvvetli seyir cari işlemler dengesini etkilemekte” vurgusu yapılmıştı.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...