Merkez'den enflasyon yorumu: Gıdadaki artış dikkat çekti
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon rakamlarını değerlendirdiği açıklamada gıda ve hizmet grubunda yaşanan artışlara vurgu yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Şubat ayı TÜFE verisinde aylık bazda ise gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarıyla öne çıktığı değerlendirdi.
TCMB “Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda şu ifadeler kaydedildi:
GIDA GRUBU OLUMUSUZ ETKİLEDİ
Gıda grubu aylık fiyat artışı genele yayılarak güçlenmiş, doğrudan etkilerinin yanı sıra yemek hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak da manşet enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etmiştir.
ENERJİDE KIZILDENİZ ETKİSİ
Enerji grubu aylık fiyat artışının ana belirleyicisi Kızıldeniz’deki jeopolitik gelişmelerle yükselen petrol fiyatları ile Türk Lirasının seyrini takiben akaryakıt kalemi olmuştur. Ücret ayarlamalarının ve geriye doğru endeksleme eğiliminin devam eden yansımalarıyla hizmet grubunda genele yayılan fiyat artışları sürmüş, aylık hizmet enflasyonu bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde zayıflamakla birlikte yüksek seyretmiştir.
LOKANTA VE OTELLERDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ
Hizmet grubunda, kira ve lokanta-otel fiyatlarında güçlü aylık artış eğilimi devam ederken, bu dönemde eğitim ve haberleşme hizmetleri de fiyat artışları ile dikkat çekmiştir. Temel mal grubu aylık enflasyonu şubat ayında zayıflamış, finansal koşullara duyarlılığı yüksek olan dayanıklı mallar başta olmak üzere bu grupta fiyatlar ılımlı bir şekilde yükselmiştir.
YILLIK ÜRETİCİ ENFLASYONU ARTTI
Aylık üretici enflasyonu şubat ayında bir miktar yavaşlarken, yıllık üretici enflasyonu artış kaydetmiştir. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji dışında kalan gruplarda aylık enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları B ve C göstergelerinde zayıflamakla birlikte yüksek seyretmiş, göstergelerin yıllık enflasyonları artış sergilemiştir.
KIRMIZI ETTE FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR
Aylık enflasyonun yüzde 7,29 oranında gerçekleştiği işlenmiş gıda grubunda ise ekmek-tahıllarda fiyat artışlarının kuvvetlendiği ifade edildi. Kırmızı et fiyatlarının etkilediği işlenmiş et ürünlerinde yüksek artışların devam ettiği, çiğ süt referans fiyat ayarlamasına bağlı olarak süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının da belirgin olduğunu gözlendi.
FİYAT ARTIŞI GENELE YAYILDI
Yurt içi üretici fiyatları şubat ayında yüzde 3,74 oranında artmış, yıllık enflasyon 3,09 puan yükselerek yüzde 47,29 oldu. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji alt grubunda fiyatlar aylık bazda yatay seyrederken dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında belirgin artış gösterdi.
Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, fiyat artışlarının genele yayıldığı izlenirken, rafine petrol ürünleri, mobilya, gıda ürünleri ve içecekler, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, giyim eşyası ile ağaç ve mantar ürünleri öne çıkan alt gruplar oldu.