Tgrt Haber

Merkez'in faiz yolu enflasyondan geçecek! Peki, altın ne olacak? Uzman isim anlattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Ocak 2024 12:39 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 14:42

Merkez Bankası faiz kararı sonrası gözler altın piyasalarına çevrildi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı tgrthaber.com.tr'ye yaptığı açıklamada alım fırsatı için seviye verdi.

Seçimlerin ardından göreve gelen ekonomi yönetiminin para politikalarında değişikliğe gitmesiyle faiz artırım döngüsüne girildi. Merkez Bankası’nın sıkı para politikalarına devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı​ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ ile ABD Merkez Bankası para politikalarını değerlendirerek altın piyasalarını olan olası etkilerini anlattı. 

Şirin Sarı şunları kaydetti: 

SÜRECE ENFLASYON​ KARAR VERECEK

Merkez Bankası’nın özellikle kasım notlarına baktığımızda artık faiz artırımının sonuna geldiğine dair mesajı almıştık. Aralıkta da bir faiz artırımı​ daha gerçekleşti. 

Enflasyondaki düşüş eğilimi yakalanabilirse faiz artırımlarıyla beraber bu noktada da artık faiz indirimlerini konuşabiliriz. Şu an itibariyle haziranda başlayan faiz artırımında neredeyse dünya standardında dünyadaki global merkez bankalarıyla hemen hemen aynı noktaya gelmek üzereyiz. 

Merkez'in faiz yolu enflasyondan geçecek! Peki, altın ne olacak? Uzman isim anlattı

Ve bir de her zaman her an enflasyondaki eğilime göre gidişata göre faiz artırımı her an gelebilir. Bu da merkez bankasının tabii ki sözlü yönlendirmelerinden bir tanesi faiz indirimi zaten şu an gündemde değil. ABD Merkez Bankası faiz politikasından da bahseden Şirin Sarı, enflasyondaki düşüşü görmeden Fed’in indirim sürecine girmeyeceğini ifade etti. Sarı, altın piyasalarını şu sözlerle değerlendirdi:

PİYASA VE EKRAN ARASINDAKİ MAKAS KOTADAN KAYNAKLANIYOR

Gram altına baktığımızda gram altın şu an daha çok iç piyasadaki dolar hareketliliğinden besleniyor diyebiliriz. Bir de ithalat kotası dolayısıyla biz uluslararası piyasalarda şu an 1.960 TL’yi görüyoruz ama bir kuyumcuya gittiğimiz zaman 2.060 TL’den şu an 1 gram altına alabiliyoruz. Bu farklılık da aslında iç piyasadaki altın talebi belki çok yoğun olmayabilir ama altın ithalatı yani yurt dışından getirilen altın ithalatına konulan kotadan kaynaklanıyor. 

Merkez'in faiz yolu enflasyondan geçecek! Peki, altın ne olacak? Uzman isim anlattı

ALIM FIRSATI HANGİ SEVİYELER?

Bu normale döndükten sonra aslında o aradaki fark yatırımcının cebinden çıkmamış olacak. Piyasa normalleştiğinde ons altındaki düşüşle beraber gram altında da 1.800 – 1.700 TL bandı alım fırsatı oluşabilecek bölgeler diyebiliriz.  Bu tabloda altın portföylerde bir miktar bulundurulması gerekiyor diye düşünüyoruz. Bu miktar zaman zaman azaltılabilir.

Zaman zaman arttırılabilir ama 2 altındaki özellikle ons fiyatındaki 2.000 doların altındaki fiyatlandırmalar 10 portföylerdeki altını arttırmak için uygun diyebiliriz. 
Ama ilerisine baktığımızda artık 2.100 doların üzerinde altında yeni bir yükseliş hareketi başlayacak. Bu önümüzdeki bir yılla 5 yıllık süreç içerisinde gerçekleşebilir ama altını.Biz önümüzdeki yıllarda da konuşmaya devam edeceğiz diyelim.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...