Tgrt Haber

Ekonomist Mert Başaran, simitten örnek verdi yatırımcı şaştı kaldı: Dolar tutmak enayiliktir

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
17 Eylül 2023 23:04 - Güncelleme : 17 Eylül 2023 23:25

Piyasaların yakından takip ettiği yeni FED faiz kararı merakla bekleniyor. Geçtiğimiz hafta ise piyasalar hareketlenirken yatırım araçlarının performansı vatandaşı şaşkına çevirdi. Dolar ve altın, yatırımcılarını üzmedi. Peki bundan sonra ne olacak? Konut fiyatlarında beklenen düşüş gelecek mi? Dolar, altın, borsa nasıl seyredecek? TGRT Haber'de konuşan Yatırım ve Finans Danışmanı Mert Başaran, yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

Ortodoks politikaya yakınlığı ile bilinen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​'in öncülüğünde ekonomide değişim sinyalleri sürüyor. Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağı merakla beklenirken piyasalarda da hareketli bir süreç yaşanıyor.

Peki bundan sonraki süreç ne olacak? Geçen hafta yatırımcılarını üzmeyen altın ve dolar yükselecek mi? 'Konut balonu'  sönecek mi? Yatırım ve Finans Danışmanı Mert Başaran, TGRT Haber’de yatırımcılara kritik önerilerde bulundu. 

EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM FONLARI NELER?

Borsada son aylarda dengelenme sürecinin yaşandığını belirten Başaran, "Çok fazla insan borsaya girdi. Borsa​ faydalı ve doğru bir yatırımdır fakat borsaya girenlerin çok dikkatli olması lazım. Borsa sabırlı olmayı gerektiren bir yatırım aracıdır. Kısa vadeli yatırım düşünürseniz borsa size kaybettirir." dedi.

En çok kazandıran yatırım fonları arasında Bireysel Emeklilik Sistemi'nin olduğuna dikkat çeken Başaran, "BES yüzde 97 kat arttı. TL'yi enflasyona karşı korumakta BES gibi yatırımlar çok önemli. Bu yatırımı yapanlar daire ve araba sahibi oldu." diye konuştu.

Ekonomist Mert Başaran, simitten örnek verdi yatırımcı şaştı kaldı: Dolar tutmak enayiliktir

DOLARIN SEYRİ NE OLACAK?

Doların seçimden önce devülasyon yaşadığını belirten Başaran, devülasyondan sonra bu durumun bütün fiyat ürünlerine yansıdığını söyledi. Üretime bağlı bir ekonomiden kaynaklı doların tekrar artmak zorunda kaldığını vurgulayan Başaran, "Türkiye'nin dolar hesabı var. Yeni yıla kadar doların acayip bir artış yapacağını sanmıyorum. Doların adil bir değeri vardır. Şu an adil değerinde. Ancak yeni yıldan sonra tekrar artışlar olabilir." ifadelerini kullandı.

'DOLAR TUTMAK ENAYİLİKTİR'

"Dolar tutarsanız paranızı eritirsiniz" diyen Başaran yatırımcılara şu uyarılarda bulundu: "Dolar, simit kadar artmıyor. Simidin değeri daha fazla artıyor. Bu şekilde evinizdeki doların değeri düşüyor. O yüzden dolar tutmak enayiliktir. Altın öyle değil. Doları bozup dolar bazında artacak şeylere yatırım yapmak lazım."

ABD'deki faiz düşüşünün gerçekleşmesi durumunda altının 3 yıldır kıramadığı 2070’i kırıp tüm zamanların zirvesini görmesini beklediklerini kaydeden Başaran şöyle devam etti:

"Altın 2070’i kırarsa önü çok açık. 3-5 yıldır girmediği farklı bir döneme girecek.  Benim için öncelik altındır. Ancak paranız yetmediğinde gerekirse küçük gümüş alın, onları birleştirip daha sonra altına çevirebilirsiniz." 

KONUT BALONU SÖNECEK Mİ?

İleride ev almanın giderek zorlaşacağını belirten Başaran, "Eviniz yoksa ve paranız yetiyorsa ev almamazlık yapmayın." dedi. İhtiyaç bazlı değeri düşük evlere talebin yükseldiğini ifade eden Başaran konut almak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Değeri 1 ile 2,5 milyon lira arasındaki konutlarda taplet arttığı için düşüş olmaz. Küçük evlerde armudun sapı üzümün çapı olmadan almak lazım. Çünkü ileride fiyatlar daha da yükselecek. İstanbul'da alamıyorsan git Kocaeli'de al başka şehirde al. İleride ev almak daha imkansız hale gelecek.

FAİZ ARTACAK MI?

"Enflasyon artırımı yapılacak mı?" sorusuna da cevap veren Başaran, "Faizi artırsan da düşürsen de yan etkisi var. Seçime kadar faizi biraz artırıp enflasyonu dizginlemek doğru olur. Sanki bu olacak gibi. Yavaş yavaş enflasyon düşecek, faiz artacak ve bir yerde dengeyi bulacaklar. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Maçkada piçka18 Eylül 2023 11:32

Önüne gelen yatırımcı uzman olmuş.inanmayın bu kişinin söylediklerine.

Ahmet17 Eylül 2023 23:49

Dolar bir litre benzin fiatını yakalar

Sonraki Haber Yükleniyor...