Milli yolcu uçağı ilk seferini Konya’dan Yüksekova’ya yapacak
1944’te Nuri Demirağ’ın hayata geçirdiği ve İnönü engeline takılan projede 71 yıllık hasret bitti. Artık Türkiye, sivil havacılıkta da önemli aktörlerden biri haline gelecek...
- Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin yüzde 100 yerli üretimi yolcu uçaklarının 2019’da havalanacağını söyledi. Milli yolcu uçağının ilk rotası da belirlendi: Konya’dan Yüksekova’ya… Başbakan Ahmet Davutoğlu, yerli uçak tanıtım törenine katıldı. Törende, yerli uçak için Sierra Nevada Corporation'ın sahipleri Eren ve Fatih Özmen çifti ile sözleşme imzalandı. İmzanın ardından Başbakan Davutoğlu'na yerli uçağın 29 Ekim 2019'da yapması planlanan ilk uçuş olan Konya-Yüksekova seferinin biniş kartı sunuldu.
İLK GÜZERGAH KONYA-YÜKSEKOVA
Davutoğlu, karttaki tarihe dikkati çekerek, "Bu tarihin takipçisi olacağım. İnşallah bu kadroyla birlikte 29 Ekim 2019'da Konya'dan kalkıp, Yüksekova'ya ineceğiz. Hazreti Mevlana'nın diyarından, Seyyid Taha Hakkari'nin diyarına" diye konuştu. Konuşmasında 27 Mayıs tarihinin iki açıdan önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, “İlki 27 Mayıs ihtilali. Şehit Başbakanımız Adnan Menderes ve arkadaşlarını bir kez daha milletim adına gururla anıyorum" dedi.
NURİ DEMİRAĞ VURGUSU
Davutoğlu şöyle devam etti: "İkincisi ise, büyük bir hayal. 71 yıl önce 26 Mayıs 1944'te Nuri Demirağ ve arkadaşları genç Cumhuriyeti onurlandıracak projede engellerle karşılaştılar. 1944'te yaptıkları uçak, İstanbul-Ankara uçuşunu başarıyla tamamladı. O zamanın yönetecileri bu vizyonu anlayamadıkları için yüzde 100 yerli uçak projesi 71 yıl sonra, 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geldi."
KANUNLA YASAKLAMIŞLAR
Davutoğlu, bu başlangıcın, vizyon yetersizliğiyle Eskişehir'deki kaza üzerine iptal edildiğini söyledi. Bunun üzerine Türk Hava Kurumu'nun siparişi geri aldığına, yurtdışına satışının kanunla durdurulduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti: "Yani Türkiye'de yapılan uçağın ihracatı bir kanunla durdurulmuş. O tek parti yönetimi gitti. Ama sonraki hiçbir hükümet gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki AK Parti gelene kadar."
BİZİ ENGELLEYEMEYECEKLER
Nuri Demirağ'ın engellendiğini anımsatan Davutoğlu, "Proje hayata geçirilmiş olsaydı bu yol kısa sürede katedilmiş olurdu. Ama bizi engelleyemeyecekler. Hangi tuzakları kurarlarsa kursunlar bu kararlılığımızla Türkiye'yi, yeni Türkiye'yi küresel bir güç haline getirme hedefimizden bir santim saptıramayacaklar" diye konuştu.
ONLAR ENGELLER, AK PARTİ YAPAR
Davutoğlu, "Onlar konuşur, AK Parti yapar" tezahüratına da "Onlar engeller, AK Parti yapar" karşılığı verdi. Davutoğlu, "Projeler, şimdiye kadar verdiğimiz bütün sözlerin gerçekleşmesi gibi gerçekleşecek ya da bütün bu projeler geçmişte olduğu gibi durdurulmaya çalışılacak" diye konuştu.
Uçuş ağını genişletecek
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Uçakların kısa pistlere iniş-kalkış yapabilecek olması sebebiyle yurt içi uçuş ağı daha büyüyecektir" dedi. Yılmaz, yerli uçağın askeri, güvenlik ve sivil amaçlarla kullanılacağını da belirtti.
Dünya sivil havacılığının önemli bir aktörü olacağız
Türkiye’de üretilecek olan uçaklar, Türk havacılık sanayii açısından çok önemli avantajları da beraberinde getiriyor. Bu uçaklarla, kısa mesafelerde büyük uçaklara göre yüksek dolulukta çapraz uçuşlar yapılabilmesinin getireceği maliyet avantajlarıyla Türk ekonomisine çok ciddi katma değer sağlanacak. Uçakların kısa pistlere ve uygun olmayan zeminlere iniş kalkış yapabilecek olması sebebiyle yurtiçi uçuş ağı küçük şehirleri de içine alacak şekilde genişleyecek. Bu projeyle birlikte, Türkiye’de gelişmiş bir havacılık endüstrisi oluşacak. Binlerce kişinin istihdamı anlamına gelen bu gelişmeyle ülkemizin -teknoloji ağırlıklı- ürün ihracatına da önemli katkılarda bulunulacak. Yerli kaynakların etkin kullanımıyla ülkemiz, dünya sivil havacılığında önemli aktörlerden biri haline gelecek.
Roketsan direkten dönmüş!
Türkiye'nin ihtiyacını hibe silahlardan karşılayan ya da satın alımlarda başka ülkelerin kongrelerine, parlamentolarına muhtaç bırakan, aradaki bazı kesimlerin de yüksek karlarla ülke ekonomisini zora soktuğu projelerin gündeme getirildiğine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bizden önce ROKETSAN'ın kapatılmasına karar verilmişti. Şimdi ise ROKETSAN dünyada rekabet gücü yüksek uluslararası şirketler arasına girdi. Nasıl Nuri Demirağ'ın projeleri durdurulmuşsa, bir el ROKETSAN'ın üzerinden mili savunma sanayinin füze teknolojisine dayalı önemli projelerini durdurmak için düğmeye basmıştı. Eğer AK Parti iktidarda olmasaydı şu anda geliştirilmiş birçok proje, gelişme imkanı bulmadan durdurulmuş olacaktı."
OYUNU DEĞİŞTİRECEK
Artık hibeyel kendi savunmasını tanzim etmeye çalışan bir ülke olmadığını vurgulayan Davutoğlu "Aksine 5 milyar dolarlık yıllık üretim, 1,6 milyar dolarlık ihracatı, 1 milyar dolara varan Ar-Ge çalışmalarıyla güçlü savunma sanayiisi var. Milli muharip uçağımızı, 2023'e kadar uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirme verildi. Önemli bir atılım, tabiri caizse paradigmayı, oyunun seyrini değiştirecek önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli uçak yapımı" dedi.
Binlerce kişilik istihdam
Milli yolcu uçağı projesiyle Türkiye’de gelişmiş bir havacılık endüstrisi oluşacak. Binlerce kişinin istihdamı anlamına gelen bu gelişme ile ülkemizin -teknoloji ağırlıklı- ürün ihracatına da önemli katkılarda bulunulacak. Yerli kaynakların etkin kullanımıyla Türkiye, dünya sivil havacılığında önemli aktörlerden biri haline gelecek.
Türkiye, ilk yolcu uçağını 1944'te üretti ama...
Türkiye’nin ilk milli otomobili olan Devrim’in yaşadığı akıbet, 1940’larda ilk milli uçağımızın da başına geldi. İlk yerli yolcu uçağımız olan NU-D-38, 26 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul’dan Ankara’ya başarılı bir uçuş gerçekleştirir. Dönemin işadamı Nuri Demirağ’ın fabrikalarında üretilen eğitim uçakları için THK sipariş verir… THK’nın siparişi olan ve son olarak İstanbul’dan Eskişehir’e uçan uçakların teslimi için Eskişehir’de bir kez daha test uçuşu yapılması talep edilir. Bu teslimat öncesi son uçuşta, uçak çevredeki hayvanlar hava alanına girmesin diye pistte açılan hendeğe düşer. THK siparişi iptal eder. Ayrıca uçakların yurt dışına satılamaması için bir de kanun çıkartılır. 1940’ların başında ilk yerli uçağı üreten Nuri Demirağ, test uçuşlarının yeniden yapılması için birkaç kez Cumhurbaşkanı İnönü’ye mektup yazmasına karşın, karşılık alamaz. İsmet İnönü, Demirağ’ı zenginlikten başı dönmekle suçlamaya başlar. Nihayetinde sipariş alamayan fabrika 1950'li yıllarda kapanır.
İlk uçuşu tam dört yıl sonra
Güvenirliği yüksek, test edilmiş model Dornier 328 ve 628 ile ilgili yapılan anlaşma ve telif haklarının alınması sonrasında sertifikasyon dahil tüm süreçlerin kısa sürede tamamlanacağını vurgulayan Davutoğlu, 2019'da Dornier 328 model etrafında yapılan ilk uçağın uçuşa geçeceğini, 2023'te de sipariş edilen 50 uçağın üretileceğini söyledi.
Göklerde bir Türk!
Yerli uçak projesine katkıda bulunan herkesi tebrik eden Davutoğlu, "Göklerde bir Türk olarak Nuri Demirağ yalnızdı ama bu projeyi yapan arkadaşlarımız, bütün yetkililer, hükümet olarak hepimiz, bilmeliyiz ki biz yalnız değiliz, arkamızda 78 milyonluk inançlı bir millet var, zihnimizde bu ülkeyle ilgili çok büyük idealler var" dedi.
Tamamen Türkiye'de üretilecek
32 KİŞİLİK yüzde 100 yerli yolcu uçak modelleri; TRJ-328 ve T-328 adıyla Türkiye’de kurulacak bir tesiste üretilecek. Teknoloji transferi yapılarak üretilecek Jet ve turboprop (pervaneli) motor seçenekli bu uçakların da tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları ülkemize ait olacak. 60-70 kişilik TRJ-628 ve TR-628 modellerinin de Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi öngörülüyor. Bu uçaklara ait hız, menzil ve diğer teknik detaylar, tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek.
Sürdürülebilir bir sistem kurulacak
Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin "Milli Savunma Bakanlığımız ve Savunma Sanayi Müsteşarlığımızla havacılık sanayi alanında sürdürülebilir bir sistemi ülkemizde kuracağız” dedi.
Milli gurur 750 km hızla uçuyor
- 3.720 kilometre uçuş menziline sahip olacak.
Saatte 750 kilometre hızla gidebilecek.
- Kalkışı için yaklaşık 1400 metrelik kısa pistler bile yeterli
- T-328 turboprop modeli ise saatte 620 kilometre hızla 1.850 kilometre menzile uçabilecek.
- TRJ-328 ve T-328 uçakları, yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde
* ambulans uçak,
* deniz karakol uçağı,
* VIP uçak, l askeri nakliye uçağı ya da
* istihbarat görevleri için de kullanılabilecek.
- Kısa mesafeli pistlere inme kabiliyeti nedeniyle milli yolcu uçağının yurtiçinde uçamayacağı havalimanı yok. İlk önce 32 kişilik 328 modeller üretilecek.
-32 kişilik bu uçaklar deyim yerindeyse dolmuş- taksi formülüyle hizmet verecek. 20 yolcuyu bulan uçak, tamamen dolmasını beklemeden sefere başlayacak. Uçuş sıklığı hem zamandan hem paradan tasarruf ettirecek.