Tgrt Haber

2024 asgari ücreti belli oluyor! Milyonlar kritik görüşmeye kilitlendi, son söz Cumhurbaşkanı Erdoğan’da

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
27 Aralık 2023 16:55 - Güncelleme : 28 Aralık 2023 09:07
2024 asgari ücreti belli oluyor! Milyonlar kritik görüşmeye kilitlendi, son söz Cumhurbaşkanı Erdoğan’da

2024 Asgari Ücreti için gözler Beştepe’ye çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet, işçi ve işveren temsilcileri ile görüşecek. Toplantı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'la bir araya geldi. Görüşme sonrası asgari ücret ile ilgili iki taraf da açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul ediyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2024 asgari ücretinde son viraja girildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret​ tespit Komisyonu üyeleriyle görüşüyor. 

BAKAN IŞIKHAN'DAN TÜRK-İŞ​ ZİYARETİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​, heyecanla beklenen toplantı öncesi işçi temsilcisi TÜRK-İŞ'e gitti. Bakan Işıkhan ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüşme gerçekleştirildi.

BAKAN IŞIKHAN: İSTİŞARELER DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantı sonrası "İstişareler devam ediyor, belli olunca resmi açıklama yapacağız." açıklamasını yaptı. 

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: BUGÜNE KADAR RAKAM KONUŞMADIK

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay hala bir rakam konuşulmadığını söyledi.

Atalay, "Bugüne kadar tam 28 gün geçti hiç rakamla ilgili bir şey konuşmadık. Rakamı şimdi söyleyeceğiz. Orada Cumhurbaşkanımız sorduğunda, biz orada talebimizi söyleyeceğiz. Bugün rakam açıklanır mı bilmiyorum. Uzlaşırsak masada oturur konuşuruz. Uzlaşamazsak biz yokuz bu işin içinde deriz, olur biter. Burada kimsenin vebaline girecek halimiz yok. Komisyon ne derse onu yapıyoruz. Zaten bu komisyon adil bu komisyon" ifadelerini kullandı.

TARAFLAR BEŞTEPE'DE 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki tarafları arayarak davet etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan​ işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul ediyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA AĞIR BASAN ORAN

Kulislerde asgari ücrette ağır basanın oranın yüzde 50 olduğu ifade ediliyor. Bir başka deyişle asgari ücrete yüzde 50’lik zamda asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

SON SÖZ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleriyle görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024 asgari ücretini açıklaması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM SENARYOLARI

Asgari ücret halen net 11 bin 402 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

2024’TE TEK ZAMMA DÖNÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete 2024’te tek zam yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını yaptığını ve bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önlerine koyacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek zam ile ilgili şunları söylemişti:

"Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz. Ekonomi yönetimimiz bir yandan da enflasyonu dizginleyici adımlar attı, bunlar da sürüyor. İşaretler olumlu, yakında enflasyonun kalıcı bir şekilde dizginleneceğini göreceğiz. Enflasyon sorununu da tarihe karıştıracağız."

YENİ ASGARİ ÜCRET ÖDEMELERİ TAMAMEN DEĞİŞTİRİYOR

Asgari ücrete yapılacak zam oranı ödemeleri de değiştirecek. Zam oranı kadar artış diğer ödemelere yansıyacak. Yeni asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...