Tgrt Haber

Milyonlar asgari ücret zammına kilitlendi: SGK Uzmanı 3 farklı hesapla rakam verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 15:52 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 16:10
Milyonlar asgari ücret zammına kilitlendi: SGK Uzmanı 3 farklı hesapla rakam verdi

TÜİK’in kasım ayı TÜFE rakamlarını açıklamasının ardından memur ve emekli maaşlarını etkileyecek 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Gözler 7 milyon asgari ücretliyi doğrudan tüm çalışanları dolaylı olarak etkileyecek asgari ücret zammına çevrildi. Uzman isim asgari ücrette konuşulan 3 farklı senaryoyu tek tek anlattı.

Emekli ve memur maaşlarını etkileyen 5 aylık enflasyon​ farkı 33.65 oldu. Asgari ücretin belirlenmesinde de enflasyon rakamları etkili olacak. Uzmanlar enflasyon rakamlarına göre 2024 asgari ücret​ zammına yönelik tahminlerini paylaşmaya devam ediyor. 

İLK RANDEVU 11 ARALIK’TA

İşçi, hükümet ve işveren​ temsilcileri yeni asgari ücretin belirlenmesi için 11 Aralık’ta masaya oturcak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yılın aralık ayında bir dizi toplantı yaparak bir sonraki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirliyor. Gelecek yıl uygulanacak zammın 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da işçi tarafını TÜRK-İş​, işveren tarafını TİSK temsil edecek. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak masada farklı meslek gruplarından 4 işçi yer alacak. 

TÜRK-İŞ RAKAM AÇIKLADI MI?

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın bir televizyon programında "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz onun üzerinden bir pazarlık olur" şeklindeki açıklama yaptı. Bunun ardından TÜRK-İŞ’in teklifini  4 kişilik bir ailesinin açlık sınırı olan 14 bin 25 lira olacağına yönelik yorumlar yapıldı. 

Gelişmeler üzerine Türk-İş yazılı açıklama yaparak sınırından bir pazarlık olmaz. Onu konuşmanın bir anlamı yok" ifadeleri üzerine kamuoyunda 'TÜRK-İŞ'in 2024 yılı Asgari Ücret ile ilgili taban fiyatı belli oldu' şeklinde açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada, asgari ücret taban fiyatının komisyon​ toplantılarının ardından masada bulunan komisyon üyeleri ile karar verileceği yer aldı.

Milyonlar asgari ücret zammına kilitlendi: SGK Uzmanı 3 farklı hesapla rakam verdi

ASGARİ ÜCRETTE 3 FARKLI SENARYO

SGK Uzmanı Emin Yılmaz asgari ücret zammına ilişikin olarak şunları ifade etti:  Eğer yıl sonu enflasyonu % 62 olursa  %35’lik bir rakamla 11.402 liradan 15.422 liraya çıkacak.

Yıl sonra enflasyonu yüzde 65 olursa 11.402 liradan %37’lik bir zamla 15.108 liraya, yıl sonu enflasyon %68 olursa da 11.402 liradan %40 bir zamla 15.992 liraya çıkmış olacak.  Geçmiş dönemlerde baktığımız zaman buna bir refah payı eklentisi oluyordu. Yüzde 10’luk bir refah payı ile yüzde 50’yi görmüş olacaktır. Bununla beraber 17.10,48’I görmüş olması gerekiyor. 

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 13 BİN 684 LİRA

Türk-İş tarafından hazırlanan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasına göre, kasımda çlık sınırı 14.025 TL'ye yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL'ye yükseldi. . Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL oldu. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...