Tgrt Haber

Milyonları ilgilendiren haber geldi: Meclis çalışmalara başladı, masada EYT var! İşte düzenlemeye dair son gelişmeler

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Şubat 2023 16:00 - Güncelleme : 28 Şubat 2023 21:52
Milyonları ilgilendiren haber geldi: Meclis çalışmalara başladı, masada EYT var! İşte düzenlemeye dair son gelişmeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi verilen aranın ardından bugün yoğun bir gündemle yeniden toplanıyor. Masaya yatırılacak en önemli konulardan biri uzun yıllardır çözümü için beklenen EYT. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş kısa süre önce yaptığı bir açıklamada “4 Maddelik kanun teklifi, eğer siyasi parti grupları katkı sağlarlarsa, salı günü kanun teklifini bitirebiliriz” dedi. Peki, EYT’li ilk maaşını ne zaman alacak? EYT Resmi Gazete’de ne zaman yayımlanacak?

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar​ Düzenlemesinde son aşamaya gelindi. TBMM verdiği üç haftalık aranın ardından bugün saat 15:00’da yeniden bir araya geldi. Meclis​, vatandaşın cebini ilgilendiren yapılandırma paketi ile beraber EYT​ içinde mesai yapacak. Yapılan görüşmelerin adından Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine depremzelerle ilgili maddelerinde eklenmesi bekleniyor.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yaptığı açıklamada, "4 Maddelik kanun teklifi​, eğer siyasi parti grupları katkı sağlarlarsa, salı günü kanun teklifini bitirebiliriz. Hemen genel üzerindeki yaptığımız görüşmelerle bunu değerlendirebiliriz. Ama kanun temel kanun olmadığından normal şartlar altında genel kurulda 12-13 saatlik bir çalışma ile sabaha karşı bitme durumu olur ki, o zaman çarşamba günü nihayete erer diye düşünüyorum” sözlerini kullandı. Düzenlemenin Meclis’ten geçmesinin ardından 1 Mart tarihinde yasalaşarak Cumhurbaşkanı imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyor.

EYT ŞARTLARI DEĞİŞECEK Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmüş depremler sonrasında görüşmelere ara verilmişti. Sabah’ta yer alan habere göre, 4 maddelik düzenleme son olarak Genel Kurul'a sevk edildi. Düzenlemede yer alanlara göre, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları erkeklerde 9000 kadınlarda ise 7200 gün prim şartını tamamlayanlar yaş şartı olmadan emekli olabilecek. SSK'lılarda ise kadın ve erkeklerde işe girdikleri tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim şartını tamamlamaları halinde yaş şartı olmadan emekli olabilecek. SSK'lılarda ayrıca ilk sigorta oldukları tarihten bu yana kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması gerekiyor. Burada prim günün kaç gün olacağı işe girilen yani ilk sigorta olunun tarihe göre belirlenecek. Bunun için kadınlar ve erkekler için iki ayrı tablo da hazırlandı. Primini tamamlayan 2 milyon 250 bin EYT'li vatandaş hemen emekli olabilecek. Primi eksik olanlar ise tamamladıkları zaman yine yaş şartına bakılmadan emekli olabilecek. Bu şekilde yaklaşık 5 milyon vatandaşın emekli olması bekleniyor.

İLK MAAŞLAR NE ZAMAN?

SGK mevzuatına göre emeklilik başvuru yapılan ayı takip eden aydan itibaren maaş bağlanması yapılıyor. EYT yasası mart ayında yasalaşırsa Nisan ayında ilk maaşlar hesaplanacak. Ancak burada bir düzenleme ile ilk maaş bağlanması mart ayında yapılabilir.

DEPREMZEDELER İÇİN MADDE EKLENECEK

Öte yandan depremzedeler için yeni maddelerin düzenlemeye eklenmesi bekleniyor. EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin aileleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek. EYT'liler gerekli prim gün sayısı ve yılı dolduran ancak yaşının dolmasını bekleyenlerden oluştuğu için herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın vefatın kesinleştirilmesinin ardından SGK'da yapılacak işlemler sonucunda yasal hak sahiplerine emekli maaşı bağlanabilecek.

EYT'Lİ PRİM BORÇLARINI YAPILANDIRABİLECEK Mİ?

Meclis'in açıklamasıyla beraber beklenen bir başka yasa ise borç yapılandırma paketi ile ilgili. Buna göre, Vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları, yapılandırmaya dahil edilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Bunlarla beraber  Motorlu Taşıtlar Vergileri, nüfus cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, gümrük cezaları, askerlik cezaları yapılandırma kapsamına girecek. Borç yapılandırma paketi EYT'lileri de yakından ilgilendiriyor. Prim borçları nedeni ile emekli olamayan EYT'liler borçlarını yapılandırabilecek. Düzenlemenin yasalaşması halinde EYT'liler prim borçlarını taksitlendirebilecek.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dolmuşcu28 Şubat 2023 23:30

Taşerona kadroya son verilmeli....

Huseyin28 Şubat 2023 17:58

Bagkurda kısmı emeklilik yaşı.56.tusermi

İbrahim28 Şubat 2023 16:31

2000 sonrası ne olacak.

Sonraki Haber Yükleniyor...