Tgrt Haber

Milyonların beklediği Sosyal Konut için başvurular başladı! E-Devlet'ten dikkat çeken T.C. kimlik numarası açıklaması: İşte ucuz konut başvurusunun yol haritası..

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
14 Eylül 2022 08:22 - Güncelleme : 14 Eylül 2022 09:45
Milyonların beklediği Sosyal Konut için başvurular başladı! E-Devlet'ten dikkat çeken T.C. kimlik numarası açıklaması: İşte ucuz konut başvurusunun yol haritası..

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘İlk evim, ilk iş yerim’ projesi kapsamında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde başvurular bugün başladı. Ekim ayınına kadar sürecek olan başvurularda 2+1 daireler 608 bin liraya 3+1 daireler ise 850 bin liraya satılacak. E- Devlet veya Ziraat ve Halkbank şubelerinden başvuru yapabilecek olan vatandaşlar konut/arsa için 500 TL, işyeri için 2 bin TL başvuru bedeli ödenecek. E-Devlet yaptığı açıklamada sistemde herhangi bir yoğunluk yaşanmaması adına T.C. kimlik numarasına göre başvuru yapılabileceğine yönelik vatandaşa önemli bir duyuruda bulundu. Bakan Kurum da başvuruların gece itibarıyla başladığını açıkladı. İşte ucuz konut başvurusunun yol haritası…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut​ projesini dün duyurdu. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği dev proje ile konut, arsa ve iş yeri kampanyasında başvurular bugün başladı. Ekim sonuna kadar sürecek olan başvurularda 5 yılda toplam 500 bin konut yapılması hedefleniyor.

SOSYAL KONUT BAŞVURU​ BEDELİ 500 TL

Sosyal konut projesinde gençlere, emekliler, şehit yakınları/gaziler ve engelliler için de kontenjan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile projeden daha çok dar gelirli vatandaşın yararlanması için sosyal konutta başvuru bedeli 500 liraya düşürüldü.

BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Sosyal konut için belirlenen şartlara sahip olan vatandaşlar başvuru yapacağı ildeki projedeki konut tipini belirleyecek. Daha sonra ise e-devlet üzerinden ya da Halkbank ve Ziraat Bankası’na başvurusunu tamamlayabilecek. Vatandaş, e-devlet sitesine girdiğinde karşısına çıkan sekmeye TOKİkonut ve işyeri başvurusu yazdığı takdirde çıkan ekranda istenilen bilgileri dolduracak, başvuru bedelini de yine aynı ekran üzerinden kredi kartı bilgilerini girerek 500 lira olan başvuru bedelini ödeyerek, süreci tamamlamış olacak.

E-DEVLET: T.C. KİMLİK NUMARASINA GÖRE BAŞVURU ALINACAK

Sosyal konut projesinin başvurularının 31 Ekim 2022 Pazartesi gününe kadar devam edeceği belirtilen hatırlatmada çevrim içi başvuruda yaşanabilecek yoğunluğa karşı başvurular kademeli olarak alınacak. T.C. Kimlik Numarasına göre başvuru yapılacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

  • 0 olan vatandaşlar 14 Eylül 2022
  • 2 olan vatandaşlar 15 Eylül 2022
  • 4 olan vatandaşlar 16 Eylül 2022
  • 6 olan vatandaşlar 17 Eylül 2022
  • 8 olan vatandaşlar 18 Eylül 2022
  • 19 Eylül 2022 Pazartesi gününden itibaren ise herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm vatandaşlar söz konusu hizmeti kullanarak başvuruları iletebilecek.

KURA ÇEKİLİŞİNİ TOKİ DUYURACAK

Vatandaşlar belirlenen yerlere ücreti yatırdıktan sonra kura çekilişi için tarihi belirleyecek. Söz konusu dev projede kura çekiliş tarihleri TOKİ’nin internet sitesi üzerinden duyurulacak.

PEŞİNAT KURADAN SONRA

2+1 dairelerin fiyatı 608 bin TL, 3+1 dairelerin fiyatı 850 bin TL olarak belirlendi. Belirlenen toplam bedelin yüzde 10'u yerler tahsis edilip, kuralar çekildikten sonra peşin olarak ödenecek. 2+1 konutlar için aylık 2.280 TL, 3+1 konutlar için ise 3.187 TL olan taksit ödemeleri sözleşme imzalanınca başlayacak.

KONUT İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmek veya proje il nüfusuna kayıtlı olmak.
  • Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutu bulunmamak, TOKİ'den daha önce ev sahibi olmamak
  • İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
  • Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması
  • Başvuruları yapacak vatandaşların, 18 yaşını tamamlamaları gerekiyor.
  • Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan kişiler, müracaat edebilecek.
  • Başvuru bedeli 500 TL

ARSAYA BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • Yoksul ve dar gelirli olmak.
  • Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şartı bulunuyor.
  • 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.
  • Başvuru bedeli 500 TL

SANAYİ SİTESİ BAŞVURU ŞARTLARI

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, ilgili oda kayıt belgesi veya vergi mükellefi olmak, e-ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler.
  • Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması
  • Başvuru bedeli 2.000 TL

937 LİRA TAKSİTLE ARSA İMKANI

Bu kampanyayla ilk defa elektrik, su, yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış, inşaat yapmaya hazır arsalar da kendi evini yapmak isteyenlere sunulacak.

Arsa bedelinin yüzde 10'u peşin geri kalanı 9 yılda 9 eşit taksitle, faizsiz ödenecek. Arsayı alan vatandaş belirlenen projeye uygun şekilde ve süre içinde evini yapabilecek.
Mimari ve mühendislik desteği verilecek. Müstakil parsellerde taksit 1.604 TL, hisseli parselde 937 TL olacak. İşyerleri ise 2.633 TL'den başlayan taksitlerle satılacak.

BAŞVURULAR GECE BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesine ilişkin sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yaptı. Projeye başvuru yapmak için bekleyenlere "iyi haberim var" diyerek müjde veren Bakan Kurum, başvuruların gece itibarıyla başladığını açıkladı. Başvuruların 31 Ekim'e kadar süreceğini hatırlatan Bakan Kurum, başvuruların TOKİ'nin internet sitesinden ya da bankalar aracılığıyla yapılabileceğini de belirtti.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...