Moody's'ten gelişmekte olan ülkeler açıklaması
Moody's, gelişmekte olan ekonomilerde, benzerlikler olmasına rağmen tek, birleşik bir krize tanıklık etmediklerini, her bir ülkenin kendine has zorluklarla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşuMoody's, gelişmekte olan ekonomilerde, benzerlikler olmasına rağmen tek, birleşik bir krize tanıklık etmediklerini, her bir ülkenin kendine has zorluklarla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Moody's'ten gelişmekte olan ekonomilerin politikalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Benzerlikler olmasına rağmen gelişmekte olan ekonomilerde tek, birleşik bir krize tanıklık etmiyoruz. Her bir ülke kendine has zorluklarla karşı karşıya. Yatırımcıların gelişmekte olan ülkeleri homojen bir grup olarak algılama riski var" ifadelerine yer verildi. Raporda, gelişmekte olan ülkelerin politika tercihlerinin itibarlarını belirleyebileceğine dikkati çekilirken, bu ülkelerde politika yapıcılarının ileride piyasa şoklarını geçiştirebilecek geniş kapsamlı uygun araçları olduğu vurgulandı.
Gelişmekte olan ülkelerin sermaye akışlarına olan ihtiyaçları doğrultusunda kırılganlıklarının da farklı olabileceği belirtilirken, şu değerlendirme yapıldı: "Çin Merkez Bankası'nın bankalararası likidite sıkılaştırması ekonomik büyüme üzerindeki endişeleri artırarak son zamanlardaki istikrarsızlığa katkıda bulundu. Çin'de daha düşük büyüme küresel ticareti ve büyümeyi azaltabilir. Fakat bu durum ülkelere göre değişmektedir." Raporda, "Arjantin Merkez Bankası enflasyonu artıran, para biriminin değer kaybını önleyebilmek için geçen yıl döviz piyasasına müdahale etti. Bir takım özel tahminlere göre, resmi enflasyon oranı olan yüzde 11 ikiye katlandı. Fakat son bir yıl içerisindeki müdahaleler Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini bir sene içerisinde üçte bir oranında azalttı. Bu müdahalelerin artık sürdürülebilir olmadığı anlamına gelmektedir. Merkez Bankası'nın müdahalesi durunca, Peso sert bir şekilde değer kaybetti" ifadeleri kullanıldı. Raporda Türkiye'ye ilişkin olarak da "Türkiye'de politik gerilimler, sermaye akımları ile büyük bir cari açığı finanse ederek sağlanan büyüme modeline dair endişelere eklendi. 2013 yılında GSYH'nın yaklaşık yüzde 7,5'ine denk gelen cari açık sürdürülebilir değil" ifadeleri kaydedildi. Raporda Hindistan'a ilişkin olarak ise 2013'ün üçüncü çeyreğinde cari açığın GSYH'nın bir sene öncesine kıyasla yüzde 5'ten yüzde 1,2'ye gerilediğine dikkat çekilerek, ülkede halen enflasyona ilişkin endişelerin devam ettiğini, yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. Raporda Güney Afrika'ya ilişkin olarak da 2013'te GSYH'nın yüzde 6'sı seviyesinde olan cari açığın ve sermaye akışına olan bağımlılığa ilişkin endişelerin devam ettiği ifade edildi.