Tgrt Haber

Morgan Stanley'den Türkiye için faiz tahmini: Marttan sonra sıkılaşma artacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Ekim 2023 14:32 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 14:40
Morgan Stanley'den Türkiye için faiz tahmini: Marttan sonra sıkılaşma artacak

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ekim ayı faiz kararına yönelik öngörülerini açıkladı. Bankaya göre, faizlerde 500 baz puan artış yapılarak yüzde 35 seviyesine çıkarılacak.

Morgan Stanleyenflasyon​ raporundaki kararlılık vurgusuna dikkat çekerek gelecek ay alınması beklenen faiz kararına yönelik tahminlerini açıkladı. Banka, Türkiye ekonomisi​ ile ilgili analizlerin de yer aldığı bir rapor hazırladı. 

Morgan Stanley raporunda şu ifadelere yer verildi: 

RESMİ REZERVLERDE KAYDA DEĞER İYİLEŞME

Yeni ekonomi ekibi ve daha geleneksel bir politika çerçevesine geçiş, makroekonomik istikrar için beklentileri iyileştirdi. Ancak zorluklar devam ediyor. Politika normalleşmesi yolunda gidiyor ancak zaman alacak. Edindiğimiz izlenime göre, yeni ekonomi yönetiminin geleneksel politikalara yönelmesine geniş bir destek var. Seçim sonrası politika değişikliğinin ilk sonucu olarak resmi rezervlerde kayda değer bir toparlanma, kredi makaslarında önemli bir sıkılaşma, bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişiminde bir iyileşme görüldü.

DÖVİZ TALEBİ AZALDI

TL mevduat ve kredi faizlerindeki artış ve kredi büyümesindeki keskin yavaşlama ile birlikte, yerel halkın döviz talebi azaldı ve iç talep güçlü seviyelerden yavaşlama işaretleri gösterdi. KKM de dahil olmak üzere karmaşık bir dizi geleneksel olmayan araçla ilgili zorluklar devam ederken yüksek ve kalıcı enflasyon sıkılaştırma adımlarının devam etmesini gerektiriyor.

EKİMDE 500 PUANLIK ARTIŞ

TCMB’nin dezenflasyonun patikasında kalması konusunda kararlılık sinyali vermesi nedeniyle ekim ayında 500 baz puanlık bir artış daha yaparak faizleri yüzde 35 seviyesine yükseltmesini bekliyoruz. Yüksek enflasyon eğilimi ve düzenlemeleri azaltmaya yönelik politika tercihi göz önüne alındığında, kasımda 250 baz puanlık bir artışla faizlerin yüzde 37,5’e yükseltileceğini öngörüyoruz.

Yerel seçimler sıkılaştırma sürecini yavaşlatarak enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebilir. Ancak mart ayından sonra daha fazla sıkılaştırma görüyoruz ve nihai faiz oranını 2024 ikinci çeyreğinde yüzde 40 olarak tahmin ediyoruz.

Morgan Stanley'den Türkiye için faiz tahmini: Marttan sonra sıkılaşma artacak


 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...