Motorine zam bu gece geliyor! Benzine de zam var mı?
Araç sahiplerini yakından ilgilendiren açıklama Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'ndan (PÜİS) geldi. Motorine bu gece yarısından itibaren zam geliyor. Peki, motorin zammı kaç TL? Motorin fiyatlarına 11-13 kuruş arası zam geliyor. Fiyatlar yeniden 5 liranın üzerine çıkacak. 24 Şubat itibariyle benzin ve motorin fiyatları ne kadar olacak? Benzin zammı da gelecek mi? İşte, detaylar...
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), motorin fiyatlarına zam geleceğini açıkladı. PÜİS'ten yapılan açıklamada, "24.02.2018 Cumartesi gününden geçerli olmak üzere Motorin grubunda 11-13 kuruş fiyat artışı beklenmektedir. Benzin grubunda fiyat değişikliği beklenmiyor." denildi. Motorin fiyatlarına 10 gün önce 17 kuruşluk bir indirim yapılmış ve fiyatlar 5 liranın altına gelmişti. Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak zamla birlikte İstanbul'da ortalama fiyatlar yeniden 5.10 TL seviyesine yükselecek.
Motorin Nedir ? Yapısı ve Özellikleri
Motorin, dizel motorlarında kullanılan, ham petrolün 200-380 C dereceler arasında damıtılmasında elde edilen, özgül ağırlığı 0,89 kg/dm³ olan bir yakıttır. Yapısındaki HC’lerda karbon sayısı 8 ile 16 arasında değişmektedir. HC’lerin dışında % 1 kükürt, % 0,02 kül miktarına ve çok az azota müsaade edilir. Motorinlerin en düşük setan sayısı 40 olmalıdır.
Motorin Yapısı ve Özellikleri
Günümüzde üç farklı motorin kullanılmaktadır. Bunlar Nu.1-D numaralı motorin, Nu.2-D numaralı motorin ve Nu.3-D numaralı motorindir.
Nu.1-D, petrolün damıtılması ile elde edilen ve değişik hızlarda çalışan dizel motorlarında kullanılan dizel yakıtıdır.
Nu.2-D, petrolün damıtılması ve kraking ürünlerinden elde edilir. Nu.1-D’ye göre buharlaşması daha düşüktür ve daha düşük hızlı ağır hizmet ve endüstri motorlarında kullanılır.
Nu.3-D, damıtma, kraking ve bazı atıklardan oluşur. Düşük veya orta hızlı dizel motorlarında kullanılır.
Motorin
Motorin petrolün bulunması ve rafineri işlemlerinin başlamasından hemen sonra kullanılmaya başlanmıştır. Benzinli motorlardaki verim ve benzinin fiyatı, daha ucuz ve daha verimli bir motor geliştirilmesini teşvik etmiştir. Geliştirilen dizel motorlarında yakıt olarak motorin kullanmışlardır.
Aşağıdaki tabloda üç motorinin bazı özellikleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir.
Özellik 1-D 2-D 3-D
Setan sayısı minimum 40 40 40
Parlama noktası 0F 100 125 130
Viskozite S (saybolt)
100 0F’da 30-34 33-45 45-125
% Kül kütlesel 0,01 0,02 0,10
% Kükürt kütlesel 0,50 1,0 2,0
Motorinde Aranan Özellikler
Dizel motorları yüksek hızlı, orta hızlı ve düşük hızlı olarak yapılmaktadır. Yüksek hızlı dizeller binek taşıtlarında, orta hızlı dizeller yük taşıtlarında ve düşük hızlı dizeller ağır iş makinelerinde kullanılmaktadır. Bu motorlarda kullanılan motorinde bazı özellikler önemlidir.