Tgrt Haber

Murat Kurum: En büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu'nun hazırlanması ve Genel Kurul'dan geçirilmesidir

09 Kasım 2022 16:32 - Güncelleme : 09 Kasım 2022 16:35
Murat Kurum: En büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu'nun hazırlanması ve Genel Kurul'dan geçirilmesidir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yüce Meclisimizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu'nun hazırlanması ve Genel Kurul'dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için hukuki ve güçlü bir altyapı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği​ Bakanı Murat Kurum​, "Yüce Meclisimizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu'nun hazırlanması ve Genel Kurul'dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için hukuki ve güçlü bir altyapı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçesi sunumunda, 12 ilde 10 bin sanayi projenin, 3 bin 930'unu 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamladıklarını, kalanları da esnafa teslim edeceklerini belirtti.

Eylül ayında Samsun'da temelleri atılan Toybelen Sanayi Sitesi'ni 2023 yılının ilk aylarında tamamlayacaklarını bildiren Kurum, yöresel dokuya uygun tarım köy projelerini 81 ilin kırsal bölgelerinde yaygınlaştırdıklarını vurguladı.

Toplam 7 bin yeni köy evini tamamladıklarını, kalanlarını da en kısa sürede bitireceklerini belirten Kurum, İskan Kanunu kapsamında kamulaştırmadan etkilenen köylerde 8 milyar 410 milyon lira yatırımla yöresel mimariye uygun 11 bin 212 konutu inşa ettiklerini söyledi.

Dönüşümde önemli başlıklardan birinin "otoparklar" olduğunu belirten Murat Kurum, İstanbul Ümraniye'de yaptıkları katlı otoparkın örneklerden biri olduğunu, şu anda mevcut dönüşüm alanlarında olabilecek en yüksek sayıda, on binlerce araçlık otopark üretimine devam ettiklerini bildirdi.

Kurum, kentsel dönüşümle beraber yapı denetim sisteminin etkin ve sağlıklı yürütülmesinin ülkeyi depreme hazırlama noktasında hayati olduğunu belirterek, "Bütün yapı denetim sistemiyle 7/24 esasıyla çalışarak 6,6 milyon ev ve iş yerinin denetimi tamamlamıştır. Böylece 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık. Eski binaların dönüşümü ve yeni binaların etkin denetimiyle, evlerimizde ve iş yerlerimizde konforu, modern koşulları yakalayacak, 2035 yılına kadar ülkemizde afetlere dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

- Elazığ ve Malatya'da kalan 6 bin 101 ev kısa sürede tamamlanacak

Bakan Kurum, TOKİ, İller Bankası, Yapı İşleri ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü eliyle hızlı bir şekilde dönüşüm çalışmalarını devam ettirdiklerini hatırlatarak, şunları ifade etti:

"Tüm afet alanlarında yaklaşık 45 bin konut, iş yeri, ahır, köy evinin yapımına başladık. Konutlarımızın büyük kısmını teslim ettik, kalan konutlarımızı da yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. 1 ay boyunca tüm sokaklarını tek tek dolaştığımız, enkaz alanlarında sabahladığımız, milletimizle kol kola çalıştığımız Elazığ ve Malatya'mızda konutlarımızın 26 bin 711'ini bitirdik ve kardeşlerimize teslim ettik. Kalan 6 bin 101 evimizin inşasını da en kısa sürede tamamlayıp, teslim edeceğiz."
İzmir'de büyük bir dönüşüm tamamladıklarını, yapacakları rezerv konutlarla birlikte toplam 5 bin 61 konuttan 1404'ünü teslim ettiklerini aktaran Kurum, 3 bin 657 rezerv konutu yıl sonuna kadar teslim edeceklerini söyledi.

Kurum, Giresun'daki sel felaketinin ardından Yeni Dereli, Yeni Doğankent'te dere yatağından uzak, yüksek bir alanda Türkiye'ye örnek olacak yeni bir ilçe kurduklarını, Rize, Kastamonu, Sinop ve Bartın'da sel afetinin yaralarını sardıklarını, yeni evler yaptıklarını, sanayi sitelerini dönüştürdüklerini söyledi.

- "Ulusal Katkı Beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacağız"

Kurum, ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerin direncini arttırmak amacıyla tüm sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.
Bakan Kurum, "Mısır'da şu an devam eden COP27 toplantısında Ulusal Katkı Beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacağız. Yüce Meclisimizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanununun hazırlanması ve Genel Kurul'dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için hukuki ve güçlü bir altyapı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Kurum, sıfır emisyon üreten, çevreyi kirletmeyen yerli ve milli otomobil TOGG​'un ihtiyaç duyduğu teknolojik alt yapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ettiklerini ve şehirleri TOGG'a hazırladıklarını kaydetti.

Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşımızın akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elemanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir strateji üzerinde çalışıyoruz. Bugün yine akıllı sistem ve teknolojilerle donattığımız, 2003 yılında sayısı sadece 31 olan Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemlerimizi 2022 yılı itibarı ile 2057'ye çıkardık. 'Piri Reis' denizcilik sayfası ile Cebelitarık Boğazı'ndan Hazar Denizi'ne kadar denizcilik meteorolojisi hizmetleri sağlıyoruz. TOGG'umuzun sürücülerine, meteorolojik verileri anlık olarak gösterecek gerekli tahmin, erken uyarı ve rota önerilerini sunacak çalışmalarımızı da artık son aşamaya ulaştırdık."

- "Geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60'a çıkaracağız"

Sıfır Atık Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Kurum, proje ile plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engellediklerini ifade ederek, depozito konusunda da aynı başarıyı göstereceklerini vurguladı.

Kurum, "Depozito yönetim sistemini 2023'ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde 7 bin depozito iade noktasında gerçekleştireceğiz. Sıfır Atık Projesi çatısı altında uyguladığımız tüm çalışmalarla 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 27,2'ye çıkardık. 2023 yılında inşallah bu oranı önce yüzde 35'e, 2035 yılında yüzde 60'a çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, son olarak yıllardır tasfiye halinde bulunan Türkiye Emlak Katılım Bankasını 2019'da yeniden hizmete açtıklarını, şube sayısını 79'a çıkarttıklarını, aktif büyüklüğünü 115 milyar liraya, reel sektöre olan desteğini de 69 milyar liraya ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...