Tgrt Haber

Muş ve Bitlis adını dünyaya duyurdu! Avrupa’nın sos ve pizza domatesi için siparişler kitlendi

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Eylül 2023 09:25 - Güncelleme : 11 Eylül 2023 09:41

Muşlu çiftçiler ata tohumundan ürettikleri sebzeleri hem kurutup hem de taze olarak satıyor. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde de hasat edilerek kurutulmak için tarlalara serilmeye başlanan domatesler, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Muş​ ve Bitlis​ kurutmalık domates işinde adını dünyaya duyurmayı başardı. Bölgedeki kurutmalıklar Avrupa’da severek tüketiliyor. Muş’un Mercimekkale köyünde yaşayan Yücel Levent ve Halit Yolcu isimli çiftçiler, ata tohumundan ürettikleri yaklaşık 50 ton sebzeyi hem kurutarak hem de yol kenarına kurdukları tezgahta taze olarak satarak geçimlerini sağlıyor. İlkbahar mevsiminde ektikleri sebzelerin hasadını yapan çiftçiler, bu sebzeleri yol kenarında satarak gelir elde ediyor.

ÇEVRE İLLER VE YURT DIŞI SİPARİŞLERİ KİTLEDİ

Yaklaşık 50 ton sebzeyi tezgahlarda sattıklarını ifade eden Halit Yolcu, “Bizler ata tohumundan domates, biber, patlıcan ve kabak başta olmak üzere kışın tüketilen tüm sebzeleri üretiyoruz. Yoğun bir talep var. Özellikle Diyarbakır, Van ve Bitlis gibi çevre illerin yanı sıra büyükşehir ve yurt dışından çok fazla sipariş alıyoruz.” dedi. Yörenin domatesi birçok ülkeye de ihraç ediliyor. 

Bitlis'te üretilen kurutmalık domatesler Avrupa'da makarna, sos ve pizza yapımının vazgeçilmezi.

BİTLİS’TEN İTALYA VE AVRUPA’YA KURUTMALIK DOMATES

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde nisanda ekimi yapılan domatesler, hasat edildikten sonra ağustos ve eylül aylarında kurutulma işleminden geçiriliyor. Domatesler, kesilerek kavurucu sıcakta 10-12 gün içinde doğal olarak kuruduktan sonra makarna sosu ve pizzada kullanılmak üzere İtalya ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

TİTİZLİKLE HAZIRLANIYOR

Adilcevaz ilçesinde hasat edilerek kurutulmak için tarlalara serilmeye başlanan yaklaşık 4 bin ton domates, güneş altında doğal yöntemlerle kurutulduktan sonra ihraç ediliyor. Lezzeti sebebiyle çok talep gören Bitlis’in kuru domatesi dünya sofralarında da yerini almaya başladı. Domatesler, büyük bir titizlikle ikiye kesilip tuzlandıktan sonra beyaz örtüler üzerinde kurutulmaya bırakılıyor.

Muş ve Bitlis'in nam yapan domatesleri yurt dışında marka haline geldi.

150-200 TARIM İŞÇİSİ ÇALIŞIYOR

Adilcevaz'da 25 yıldır domates üretimi yapan çiftçi Cüneyt Duk, “Kurutmuş olduğumuz bu domateslerin tamamını başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu domateslerimiz makarnada sos ve pizza yapımında kullanılıyor. İstihdama da katkımız oluyor. Bu yıl itibari ile 150 ile 200 arası tarım işçisi çalışıyor.” diye konuştu.

Manisa’dan gelip kuru domatesleri alıp İtalya ve Avrupa’ya ihraç eden İsmail Mürselim de, 10 yıldır Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapığı işi son iki yıldır Bitlis’te de yaptığını belirtti. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...