Tgrt Haber

Ölüm aylığı bağlanması için nereye, hangi belgelerle başvurulmalıdır?

02 Nisan 2023 16:25 - Güncelleme : 02 Nisan 2023 16:50
Ölüm aylığı bağlanması için nereye, hangi belgelerle başvurulmalıdır?

İş kazası ya da meslek hastalığı sebepli ölüm vakalarında, hayatını yitiren sigortalının geriye kalan hak sahiplerine iş kazası veya meslek hastalığı sigortasından yapılan yardımlardan biri de ölüm aylığıdır. Peki, ölüm aylığı bağlanması için nereye başvurulmalıdır? Ölüm aylığı başvurusu hangi belgelerle yapılır? İşte merak edilenler...

Ölüm aylığı iş kazası​ yahut da meslek hastalığı kaynaklı ölüm vakalarında, hayatını yitiren sigortalının geriye kalan hak sahiplerine, iş kazası veya meslek hastalığı sigortasından yapılan yardımlardan birine verilen isimdir. Peki, ölüm aylığı bağlanması için nereye başvurulmalıdır? Ölüm aylığı başvurusu hangi belgelerle yapılır? İşte merak edilenler...

Ölüm aylığı bağlanması için ilk başvurulacak yer, vefat eden kişinin son çalıştığı sosyal güvenlik kurumu​ veya emeklilik sandığı olarak bilinir. Öte yandan ölüm aylığı vefat eden kişinin sigortalı olarak çalıştığı sosyal güvenlik kurumunun bağlı olduğu kanun veya kanunların ön gördükleri şartları taşıyan hak sahiplerine belirli bir miktarda ödeme yapma sistemidir. Bu ödeme ise ancak sigortalının vefatı sonrasında eşi, çocukları veya diğer hak sahipleri tarafından talep edilebilir.

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Ölüm aylığı bağlanması e-devlet üzerinden ilerleyen bir süreç değildir. Ancak bazı evrak ve işlemler de yine e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Öncelikle ölüm aylığı talebinde bulunacak kişi, vefat eden kişinin çalıştığı kurum veya sigorta şirketi ile iletişime geçmelidir. Bu kurum ya da şirket genellikle gerekli belgeleri ve başvuru formunu temin eder. Başvuru formu ise çoğunlukla internet üzerinden de doldurulabilir.

Başvuru formunda, başvuru yapan kişinin kimlik bilgileri, vefat eden kişinin kimlik bilgileri, ölüm tarihleri ve diğer gerekli bilgiler yer alır. Ayrıca başvuru sahibi, talep ettiği ölüm aylığı tutarını ve hangi koşullarda ödenmesini istediğini de belirtmelidir.

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Ölüm aylığı bağlanması için gerekli belgeler arasında gösterilebilecek pek çok evrak, esasen çevrimiçi sistemlerle ilerler. Ancak yine de bazı evrakların ilk elden, ıslak imzalı olacak şekilde teslim edilmeleri istenebilir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ölüm Belgesi
  • Kimlik Belgesi
  • SGK Hizmet Dökümü
  • Mirasçılık Belgesi
  • Banka Hesap Bilgileri
  • Başvuru Formu

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Ölüm aylığı bağlanma şartları ölüm aylığı başvurusunda bulunan kişiler için hayli elzemdir. Bu şartları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Emeklilik Şartı: Emekli olan kişilerin hayatta kalan eşi veya çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilir. Ancak emekli olmamış kişilerin ölümü durumunda, ölen kişinin çalıştığı kurum ya da sigorta şirketi tarafından bir defaya mahsus ödenen ölüm yardımı yapılabilir.

Prim Ödeme Şartı: Hayatta kalan eş veya çocukların, ölüm aylığından yararlanabilmeleri için vefat eden kişinin primleri tam olarak ödenmiş olmalıdır.

Mirasçılık Belgesi: Ölen kişinin mirasçıları, ölüm aylığı başvurusu yaparken mirasçılık belgesi sunmak zorundadır. Bu belge, mahkeme tarafından verilir ve ölen kişinin mirasçılarını gösterir.

Başvuru Süresi: Ölüm aylığı başvurusu, ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde yapılmalıdır. Aksi halde başvurunun kabul edilmesi mümkün değildir.

Yaş Şartı: Yaşlı eşlere daha yüksek ölüm aylığı tutarı verilirken, genç eşlere daha düşük tutarlar ödenir.

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Ölüm aylığı bağlanma sorgulama işlemleri genellikle ölüm aylığı başvuruları sonrasında merak edilen konular arasında yer alır.  Ancak bu durum, ölçüm aylığını talep eden kişilere göre değişebilir. Ölüm aylığından eş, çocuklar, anne/baba ve kardeşler yararlanabilir. Emekli olan kişilerin hayatta kalan eşi, ölen eşin emekli aylığının %50'sini alabilir. Vefat eden kişinin çocukları, yaşı ve okuma durumuna göre ölüm aylığından yararlanabilirler. Yaşlı anne/baba ve kardeşler ise en az %50 oranında malul olmaları halinde ölüm aylığından yararlanabilirler.

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASI NE KADAR SÜRER?

Ölüm aylığı bağlanma süresi değişkenlik nitelik gösterebilir. Çünkü ölüm aylığı başvurusu yapıldıktan sonra, işlem süresi belirlenmiştir ancak önemli birkaç faktöre bağlıdır. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru tarihi
  • Belgelerin tamamlanma süresi
  • SGK veya sosyal güvenlik kurumu yetkililerinin yoğunluğu

Sonuç olarak; ölüm aylığı başvurusunun işlem süresi genellikle başvuru tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde sonuçlandırılır. 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...