Tgrt Haber

Petrolde tüm zamanların en kritik kararı bekleniyor: Piyasalar OPEC toplantısına kilitlendi

29 Mart 2022 09:30 - Güncelleme : 29 Mart 2022 15:57
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yüksek petrol fiyatları ve üretim miktarı başlığıyla toplanıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin enerji bakanları, yükselen enerji fiyatlarını istikrara kavuşturmak ve petrol arzını artırmayı görüşmek üzere Perşembe günü toplanmaya hazırlanıyor. Rusya - Ukrayna Savaşından bu yana yükseliş trendini sürdüren petrolde gözler kritik toplantıya çevrilirken enerji uzmanları grubun alacağı kararın 'şimdiye kadarki en etkili karar’ olacağı görüşünde.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yüksek petrol fiyatları ve üretim miktarı başlığıyla toplanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ardından ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Rus ekonomisine yönelik yaptırım kararları petrol fiyatlarını zirveye taşıdı. İşgalin ardından 100 dolar üzerine çıkan Brent petrol zaman zaman 140 seviyesini test ederek 2008 yılında bu yana en yüksek seviyesini gördü. Çin’in artan Covid vakaları nedeniyle iki yılın en uzun kapanmasına girecek olması büyük bir ham petrol tüketicisi olmasına bağlı olarak petrol fiyatlarında geri çekilmeye neden oldu. Ancak yetkililer Rus petrolüne uygulanan yaptırım kararlarının etkilerinin yeni görülmeye başladığına dikkat çekerek önümüzdeki günlerde Brent petrol fiyatındaki yükselişe yeşil ışık yaktı. İşte piyasaları doğrudan etkileyecek OPEC+ toplantısı öncesi petrol fiyatları…

PETROL FİYATI İÇİN KRİTİK GÜN

OPEC+ grubu, Mayıs ayında başlayacak üretim için üretim seviyelerini belirlemek üzere Perşembe günü toplanacak. Jeopolitik gerginlik nedeniyle petrol fiyatları varil başına 100 doların oldukça üzerinde kaldığı için uzmanlar grubun kararını ‘şimdiye kadarki en etkili karar’ olarak kabul ediyor. Toplantı, G7 liderlerinin (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada) grubu ham petrol üretim seviyelerini artırmaya ve Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkisini dengelemeye çağırmasıyla yapılıyor. Uzmanlar Batı’nın üretim kotalarını halihazırda planlanan günde 400.000 varilin ötesine yükseltme çağrılarının mümkün görülmediğini ifade etti. Bu durumda petrol fiyatları yüksek seyrine devam edebilir.

Petrolde tüm zamanların en kritik kararı bekleniyor: Piyasalar OPEC toplantısına kilitlendi

OPEC+ ve petrol üretici ülkeler piyasalardaki yüksek petrol fiyatları ile mücadeleye sıcak bakmaması ABD ve Batılı ülkelerde endişeye neden oldu. Piyasa uzmanları aynı zamanda OPEC’in daha fazla petrol üretimine karşı direnci ve bariz isteksizliğini sadece Rusya ile ilgili olmadığı ve özellikle BAE’nin son birkaç yılda petrol endüstrisini kötüleyen Batı’ya karşı üretimi artırmamayı bir cezalandırma olarak gördüğü iddia edildi. BAE Enerji Bakanı Suhail Al-Mazrouei'nin "Piyasa dengeliyse ve kaynaklar piyasadaysa üretimi artırmayacağız" sözleri yüksek petrol fiyatlarının bir arz ve talep temelleri meselesi değil, bir jeopolitik meselesi olduğunu ileri süren önceki OPEC yorumlarını akıllara getirdi.

Ham petrol yüzde 8.25 düşüşle varil başına 104.50 dolardan işlem görürken Brent petrolü yüzde 7.4 düşüşle varil başına 111.61 dolardan işlem görüyor. İstanbul'daki Rusya ve Ukraynalı heyetlerin görüşmesinin ardından petrolün fiyatı 102 doların altına geriledi.

''PETROL’DE RUSYA’NIN YERİNİ DOLDURAMAYIZ''

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei pazartesi günü Dubai'deki Atlantik Konseyi Küresel Enerji Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Birisi gelip 10 milyon varil getirmeye istekli olmadıkça, Rusya'nın yerini alabileceğini sanmıyorum" dedi. Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova'ya uygulanan yaptırımların arz piyasasını daha da sıkılaştırmasıyla birlikte Mart ayında 14 yılın en yüksek seviyelerine çıktı.

S&P Global Commodity Insights tarafından Pazartesi günü yapılan basın açıklamasında, "Rusya dünyanın en büyük üç ham petrol üreticisinden biri ve günde yedi milyon varilden fazla ham ve rafine ürün ihraç ediyor" dedi. S&P Aanlsitleri ''Rus ham petrolünün şu ana kadar yaklaşık iki milyon varil kadar kesintiye uğradığı tahmin ediliyor" ifadelerine yer verildi.

OPEC toplantısı 31 Mart Perşembe günü video konferans yoluyla gerçekleşecek. 

WALL STREET JOURNAL’DAN PETROL FİYATI YORUMU

Rus ham petrolüne yönelik bir ay önce başlayan ambargo kararı petrol fiyatlarını son yılların en yüksek seviyelerine taşıdı. Fiyatı artışındaki etkiler, petrol piyasaları üzerinde ikinci bir etki dalgasının habercisi olurken Rusya’nın petrol ihracatının kesintiye uğraması daha fazla fiyat artışına sinyal yakıyor. Wall Street Journal , Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında başlatılan yaptırımların ilk etkilerinin henüz gelmeye başladığını ifade etti.

Petrol anlaşmalarının teslimat tarihlerinin geçen hafta olması gerektiği için yaptırımın ilk etkilerini henüz yeni görmeye başladığımızı bildirdi. Raporda, Kpler'in deniz yoluyla Rus ham petrolü ihracatının 25 Mart'a kadar olan haftada sekiz ayın en düşük seviyesine düştüğünü belirten verilere atıfta bulunuldu. Ayrıca, kesintilerin günlük yaklaşık 2 milyon varil Rus ham petrolünü etkilediğini tahmin eden Uluslararası Enerji Ajansı Nisan ayına kadar günlük 3 milyon varile azabileceğine işaret etti.

ÜNLÜ BANKADAN BRENT PETROL TAHMİNİ

Brent petrol fiyatındaki oynaklık devam ederken Kanadalı yatırım bankası ve finansal hizmetler sağlayıcısı TD Securities ''Piyasa, muazzam arz kesintileri arasında enerji arz riskindeki artışı fiyatlamaya devam ederken, Brent petrolünün yükselmeye devam etmesini bekliyoruz'' dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...