Tgrt Haber

OPEC ülkelerinin kararı brent petrolde artışları destekledi, yeniden yükseliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Kasım 2022 13:08 - Güncelleme : 29 Kasım 2022 14:24
OPEC ülkelerinin kararı brent petrolde artışları destekledi, yeniden yükseliyor

Çin’de yaşanan pademi karışıklığı brent petrol fiyatlarının kritik seviyelerin altına düşmesine etki etti. Varili uluslararası piyasalarda 29 Kasım günü itibari ile 85,36 dolardan işlem görüyor. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun daha fazla üretim kesintisine gideceğine ilişkin açıklamaları brent fiyatlanmalarında yukarı yönlü hareketlenmeye neden oldu.

Brent petrol​, dün 84,10 dolara kadar yükselirken varil fiyatı, günü 83,89 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,75 artarak 85,36 dolardan fiyatlandı.  Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,36 dolardan alıcı buldu.

ÇİN​ ETKİSİ HALA SÜRÜYOR

Petrol fiyatları​, Çin'de "sıfır Kovid-19" politikasına karşı ülke genelindeki protestoların etkisiyle dün 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke geneline yayılan protestolar devam ediyor. Gösteriler ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri beraberinde getirirken, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ülkede talep belirsizliğine yol açarak petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olmuştu.

OPEC AÇIKLAMASI FİYATLARI YUKARI ÇEKTİ

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+​ grubunun daha fazla üretim kesintisine gideceğine ilişkin beklentiler de fiyatlanmaları etkiledi. Bugün yaşanan yükseliş ise OPEC açıklamasına bağlandı. OPEC+ grubu, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim miktarını görüşmek üzere 4 Aralık'ta bir araya gelecek. Grup, ekim ayındaki son toplantısında günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

DAHA FAZLA KESİNTİ OLABİLİR

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman geçen hafta yaptığı açıklamada, arz talep dinamikleri gerektirdiğinde daha fazla kesinti yapmaya hazır olduklarını belirtmişti. Brent petrolde teknik olarak 86,13 ile 86,84 dolar aralığının direnç, 85,42 ile 84,71 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...