Örnekler alınıp TPAO'ya gönderildi: Herkesin gözü Rize'de... Bir petrol müjdesi daha geliyor!
Gabar, Cudi, Kato... Türkiye'den petrol müjdeleri gelmeye devam ediyor. Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarından alınan örnekler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) analize gönderilecek. Eğer testlerden olumlu sonuçlar çıkarsa, Karadeniz'in Türkiye'nin enerji ihtiyacını büyük oranda karşılayacağı belirtiliyor.
Türkiye'de enerji alanına yönelik yapılan yatırımlar son hızıyla devam ediyor. Ekonominin kalkınması için birçok alanda reformlar uygulayan Türkiye'de enerji alanında da yaptığı yatırımlardan peş peşe müjdeler gelmişti... Gabar, Cudi ve Kato'dan gelen petrol müjdesine bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye son zamanlarda yaptığı petrol keşifleri ile tüm dünyanın dikkatini üzerine toplarken bir güzel haber de Rize'nin Çayeli ilçesinden geldi.
Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafız Maden, Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında topladığı örnekleri petrol potansiyelinin belirlenmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) analize gönderecek. Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Maden, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz kaynaklarının araştırılmasına yönelik bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi.
"SONDAJ ÇALIŞMASINA GEÇİLECEK"
Ünye açıklarındaki petrol olanaklarına ilişkin jeofizik çalışmalarından çeşitli veriler elde edildiğini belirten Maden, "Elde edilen veriler neticesinde TPAO'ya ait Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi bölgede şu anda sismik çalışma yapıyor. Bu sismik çalışmalar değerlendirildikten sonra o bölgede sondaj çalışmasına geçilecek" dedi.
"BÖLGENİN PETROL VE DOĞAL GAZ POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKACAK"
Uydu ve jeofizik veriler ışığındaki değerlendirmelerin ardından Çayeli açıklarından da örnek aldığını ifade eden Maden, "Bu sızıntının (doğal petrol sızıntısı) varlığına şahit olduk. Bununla ilgili olarak aldığımız örnekler üzerinde analizler yapılacak ve kalitesi tespit edilmeye çalışılacak. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz potansiyelinin ortaya çıkarılmasıdır" ifadelerini kullandı.
"PETROL ÇIKMASINI ÜMİT EDİYORUZ"
Çayeli açıklarında da petrol potansiyelinin belirlenmesi için TPAO'nun bu bölgeye gelmesini ve sismik çalışma yapması konusunda çağrı yapan Maden, "Bunun akabinde de sondaj çalışmaları sonucunda bu bölgeden petrol çıkmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
"KARADENİZ, TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİN BÜYÜK MİKTARININ KARŞILANDIĞI BİR DENİZ OLACAK"
Maden, jeofizik, jeolojik ve uzaktan algılama yöntemleriyle çalışmalar yaptıklarını belirterek, raporları ilgili kurumlarla paylaşacaklarını söyledi. Çayeli açıklarında önemli miktarda doğal petrol sızıntısı olduğunu düşündüklerini ifade eden Maden, "Sondaj kuyusu açıldığında ekonomiye katkısı olabileceğini düşünüyorum. Karadeniz sadece petrol ve doğal gaz açısından değil ayrıca gaz hidrat ve geleceğin temiz enerjisi olarak öne çıkan hidrojen açısından da önemli bir havza. Karadeniz yalnızca hamsinin, balığın çıktığı bir yer değil, bundan sonra Türkiye'nin enerjisinin büyük bir miktarının karşılandığı bir deniz olacak" değerlendirmesinde bulundu.