Altın fiyatları altı üst oldu. Orta Doğu’daki gelişmeler altında yılın en düşük seviyesinden tırmanışa geçerek birden mart ayından bu yana görülen en yüksek haftalık kazancına ulaştı. Gözler tansiyonun her dakika yükseldiği topraklara dönerken, bu çatışmaların daha fazla ülkeyi çekeceği endişeleri yükseliyor. Özellikle petrol zengini Orta Doğu ülkelerinin politikalarını gözden geçirme ihtimali petrolde baskıya neden olurken, savaş gerilimi yatırımcıyı altına yöneltiyor. Analistler altınla ilgili risk analizini ortaya koydu.
Altinda fiyatlari tirmanisa geçti. Savas durumu ve bölgedeki tansiyon yatirimciyi altina yönlendirirken, Orta Dogu’da yasanan gerilime daha fazla ülkenin dahil olacagi endisesi de yükseliyor.
Altinin ons fiyati, Israil-Filistin çatismasinin etkisiyle bu hafta yüzde 5,47 yükselerek 7 ayin en yüksek haftalik kazancina ulasti.
Israil-Filistin çatismasinin daha genis bir alana yayilabilecegi endisesi güvenli liman varliklarindan altina talebi artirdi.
Hamas'in askeri kanadi Izzeddin el-Kassam Tugaylari, geçen cumartesi günü Israil'e "Aksa Tufani" isimli kapsamli saldiri baslattigini açiklamisti. Gazze'den Israil yönüne binlerce roket atilirken silahli gruplar bölgedeki yerlesim yerlerine girmisti.
Israil ordusu da onlarca savas uçagiyla Gazze Seridi'ne saldiri baslatirken hafta sonu artan jeopolitik riskler özellikle emtia fiyatlarinda oynakligi artirdi. Yatirimcilarin piyasalara yönelik jeopolitik riski yeniden degerlendirmesiyle güvenli liman varliklarina olan talebin güçlendigi görülüyor.
Öte yandan Israil'in Suriye'ye saldirisinda Sam ve Halep'teki uluslararasi havalimanlarinin es zamanli hizmet disi kaldigi haberleriyle birlikte altinin ons fiyati haftayi yüzde 5,47 artarak 1.932,86 dolardan tamamladi.
Kaydettigi 5,47'lik artisla 7 ayin en yüksek haftalik kazancina ulasan altinin ons fiyati, 13-17 Mart 2023 haftasinda yüzde 6,5 haftalik kazanç saglamisti.
Analistler, altinin ons fiyatinin 27 Eylül'den bu yana ilk kez 1.900 dolari astigina dikkati çekti.
Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasi (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasinin (ECB) yilin geri kalaninda yapilacak toplantilarda politika faizini sabit tutacagi beklentisi güçlü sekilde öne çikarken banka üyelerinin sözle yönlendirmelerindeki ton da yavas yavas "güvercinlesmesiyle" tahvil faizlerindeki gerileme de altinin ons fiyatini önemli ölçüde destekledi.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, finansal piyasalardaki sikilasmanin Fed'in faiz oranlariyla ilgili daha fazla adim atmadan önce ne olacagini "izleyip görmesine" izin verebilecegini bildirirken Atlanta Fed Baskani Raphael Bostic de enflasyondaki düsüs durmadikça Fed'in faiz oranlarini artirmaya devam etmesine gerek olmadigini belirterek "Bugün faiz oranlari konusunda daha fazla bir sey yapmamiza gerek oldugunu düsünmüyorum." ifadesini kullanmisti.
Analistler, Fed'in yüzde 94 ihtimalle politika faizini yüzde 5,25-5,50 araliginda sabit tutacagini dile getirerek ABD'nin 10 yillik tahvil faizinin yaklasik 17 baz puan gerileyerek yüzde 4,6240'a indigini belirtti.
Altinin genellikle belirsizlik dönemlerinde, özellikle savaslarda, güvenli liman özelliginin öne çiktigini ifade eden analistler, bölgede tansiyonun yükselmesi durumunda altin talebinin artabilecegini söyledi.
Is Yatirim Uluslararasi Sermaye Piyasalari Müdürü Sant Manukyan, altinin hareketinin dogal olarak Orta Dogu'daki gerginlige baglandigini ancak bu yükselisin faizlerdeki gerilemenin yarattigi bir ivme oldugunu dile getirdi.
ABD'de 10 yillik tahvil faizinin geçen hafta ABD'de açiklanan istihdam verisinden önce 4,88 seviyesine kadar çiktigini ve daha sonra 4,60 seviyelerine kadar geriledigini vurgulayan Manukyan, bundan önce alternatif ve reel getirilerin yükselmesinin altin için negatif bir gelisme oldugunu ancak su anda tam tersine getirilerin düsmesinin altini pozitif etkiledigini aktardi.
Manukyan, savasin Israil'le baska bir devletin savasina dönüsmedigi sürece altin üzerinde çok fazla bir etkisinin olmayacagi öngörüsünde bulundu.
Savasa baska bir devletin girmesinin tartisilmasi ya da Iran'a operasyon gibi durumlarin ortaya çikmasi durumunda altinin yükselebilecegini kaydeden Manukyan, "Bunlar jeopolitik konular ve tam olarak da kimsenin bilmedigi tatsiz konular. Sunu söyleyebiliriz: Önce Ukrayna savasi, ardindan Orta Dogu'da kalici olacagini söyleyebilecegimiz gerginlik seviyesinde bir artis var.
Keza Çin tarafinda Tayvan'la ilgili soru isaretleri devam ediyor. ABD veya Bati karsiti blokun rezervlerinde altinin payini artiriyor olmasi gibi bazi dinamikleri de koyarsak jeopolitik gerginlik primi kalici olacak.
Sicak savasi hissetmesek bile kalici bazi dinamikler var bunlar altin fiyatlarinin orta ve uzun vadede yukariya dogru ivmelenmesine neden olacak gelismeler. Ama sunu söyleyebiliriz; tahvil getirilerinin geriliyor olmasi altin için pozitif."
New York'ta veri hizmetleri sunan Oanda'nin Kidemli Piyasa Analisti Kelvin Wong da altinin ons fiyatindaki yükselisin Orta Dogu'dan kaynaklanan jeopolitik risk priminin hala devam etmesiyle baglantili oldugunu belirtti.
Saxo Capital Emtia Strateji Baskani Ole Hansen ise Fed'in faiz oranlarinda artik zirveye ulasmis olabilecegine dair öngörüler ve Orta Dogu'dan kaynaklanan endiselerin altinin ons fiyati için destekleyici oldugunu dile getirdi.