Tgrt Haber

Ortodoks politikalar borsayı nasıl etkileyecek? Uzmanlar açıkladı: Rekor denemeleri gelebilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
21 Haziran 2023 10:06 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 12:08
Ortodoks politikalar borsayı nasıl etkileyecek? Uzmanlar açıkladı: Rekor denemeleri gelebilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yarın yılın en kritik faiz kararını açıklayacak. Piyasalardaki faiz belirsizliği ve dokuz güne çıkan Kurban Bayramı tatili borsayı negatif yönü etkiledi. Uzmanlar borsada yeni rekor denemelerinin gerçekleşebileceğini ifade ederek kritik seviyeleri açıkladılar.

Merkez Bankası’nın faiz kararları ve Kurban Bayramı piyasalarda belirsizliğe neden olurken yatırımcı nakde dönmeye başladı. Yaşanan gelişme borsada fiyatlanmaları etkilemeye devam ederken uzmanlar gelecek günlerde borsada yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi. Uzmanlara göre, 5 bin 550’nin üzerinde kapanışlarda yeni rekor denemeleri olabilir. 

GENİŞ BELİRSİZLİK ARALIĞI

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Merkez Bankası​ kararı ile piyasa da yüzde 15-40 bandına çıkarır gibi geniş bir yelpaze olduğuna dikkat çeken A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, “Bu da geniş belirsizlik aralığı demek. Bizim beklentimiz 20'ye çekilmesi yönünde.

FAİZ YILI YÜZDE 30’LA KAPATIR

Temmuz ve ağustos ayında da 500’er baz puanlık faiz artışı daha bekliyorum. Böylece Politika faizinin yılı yüzde 30’la kapatmasını beklemekteyim. Bu adımların borsada başta BIST-30 endeksinde yükseliş maratonunun başlaması olarak görmekteyiz. Havayolları, otomotiv ve bankacılık sektörleri öncülüğünde borsada yükseliş yaşanabilir. Mevcut durumda 6 bin 250 hedefimizi korumaktayız” dedi.

FAİZ ARTIŞI BANKACILIK ENDEKSİNİ DESTEKLER

Bu toplantıda politika faizinin yüzde 25 seviyesine yükseltilebileceğini öngördüklerini söyleyen Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, “Teknik olarak, olası bir faiz artışının bankacılık sektörü açısından olumlu yorumlanmasını bekleyebiliriz.

Kurum olarak endeks için yıl sonu tahminimiz 6 bin 300 puan olarak bulunuyor. Haftaya bayram tatili, vadeli sözleşmelerde vade sonunun yaklaşması, piyasalarda tedirgin bir fiyatlamaya yol açıyor. Teknik olarak 5 bin puan ana destek noktası olarak izlenebilir. Buna karşın, yukarıda 5 bin 500 direnci olurken, bu direnç üzerinde kapanışlarda son zirvesi olan 5 bin 730 direncine doğru hareketin devam etmesini bekleyebiliriz” diye konuştu.

Ortodoks politikalar borsayı nasıl etkileyecek? Uzmanlar açıkladı: Rekor denemeleri gelebilir

ORTODOKS POLİTİKALAR BORSAYI NASIL ETKİLEYECEK

“Ortodoks politikalara dönüş borsayı etkiliyor’’ Faiz kararını piyasaların uzun süredir beklediğini ifade eden Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, “Faiz kararı yeni yönetimin alacağı ilk karar olma özelliğinin yanı sıra Ortodoks politikalara dönüş sinyallerinden de sıkça bahsediliyor.

Bu durumun piyasalarda bir geri çekilmede önemli bir husus olduğu görüşündeyiz. Borsamızdaki değer kaybının yan sebepleri ise yaklaşan bayram tatili ve kredili işlemlerdeki faiz artışlarının olduğunu düşünmekteyiz” diye konuştu. Faiz kararını piyasanın yakından takip ettiğini söyleyen Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı Emre Ökten, “Bu kararı beklerken risk almak istemeyenler pozisyonlarını azaltıyor ve 26 Mayıs tarihinden itibaren hızlı bir yükseliş göster

GÜNCEL BORSA FİYATLANMALARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Dünya Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...