Osman Gazi Köprüsü bölgeye değer katacak
Kocaeli'nin Dilovası ilçesi, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan Osman Gazi Köprüsü sayesinde bambaşka bir çehreye kavuşacak. Bölge halkı 5 bin liralık arazilerin şimdiki değerinin 100 bin lira olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son tabliyesini yerleştirmesinin ardından "Osman Gazi Köprüsü" olarak adını açıkladığı İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit-Körfez geçiş köprüsü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek. Köprünün geçtiği Dilovası'na müze, alışveriş alanları, kafeteryalar, sosyal tesisler inşa edilecek, ilçede birçok uluslararası yarışmalar düzenlenecek.
Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje sayesinde İzmit Körfezi'ne bir gerdanlık takıldığını, ışıklandırılan köprünün akşamları da farklı bir güzelliğe büründüğünü söyledi.
Köprüyü gören bölgelerden gün batımının muhteşem olduğunu aktaran Şahin, gelecekte fotoğraf ağırlıklı uluslararası yarışmalar düzenleyeceklerini ifade etti.
'DÜNYANIN ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN BİRİ'
Şahin, bu projenin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli yatırımlarından biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Yap işlet devret modelini yürüten firma tarafından kurulacak AVM'ler yoldan geçen taşıt trafiğine yönelik her türlü hizmeti sağlayacak. Bunlardan biri Diliskelesi Mahallesi'ne kuruluyor. Burası sadece bir alışveriş mantığında da çalışmayacak. Mesela müze yapmayı, sosyal tesisler, donatı alanları üretmeyi planlıyorlar. Bunları da en çok Dilovası ilçesi olarak biz kullanacağız. Etkinlikler olarak festivaller düzenleyeceğiz. Bizim bu sosyal altyapımıza çok katkı sağlayacak. Müzenin içinde köprünün serüvenini fotoğraflarla anlatacaklar. Müzede bunun dışında başka şeyler de olacak. AVM'den de köprü gözüküyor. Türkiye'de böyle köprü manzaralı bir AVM olduğunu düşünmüyoruz. "
Şahin, köprünün D-100 karayolundaki trafik yoğunluğunu da azaltacağını, bunun Dilovalıların günlük yaşantısına olumlu etki yapacağını anlattı.
Köprüyü gören bölgelerde arsa ve konut fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Şahin, "Dilovası'nda hemen hemen köprüyü görmeyen hiçbir konut yok. Fiyat artışı oldu. İnsanlar artık köprü manzaralı evlerinde oturuyorlar. Bunun artılarını göreceğiz. Ama öncelikle sağlıklı kentleşme ve sağlıklı konut üretimi konusunda hassasız. Heyecanla köprü çalışmalarını izliyoruz. Bizim için bu canlı yayın gibi oldu. Ben de göreve başladığımdan itibaren denizin üstüne çıkmıştı köprü. Sanki lego koyar gibi önce kuleler yükseldi. Ardından bir kuşak gibi çelik halatlar geldi. Çok kısa bir sürede köprü şu andaki siluetine ulaştı" şeklinde konuştu.
'5 BİN LİRALIK ARSA 100 BİN OLDU'
Diliskelesi Mahallesi'nde yaşayan Abdülhamit Segman da böyle tarihi bir projeyi hayata geçirenlere minnettar olduklarını dile getirdi.
Köprünün, bölge halkına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Segman, "Bu köprü için kim ne diyebilir? Bunu anlatmaya gerek var mı? Bu bir eserdir, tarihtir. Eskiden Yalova'ya bir saatte gidiyordun, şimdi birkaç dakikada Yalova'dasın. Bundan daha iyi bir şey olabilir mi? 6-7 yıl öncesine kadar burada dönümü 5-6 bin liraya kimse arsa almıyordu, şimdi oldu 100 bin lira. Köprü yapılmasaydı bu bölge 20 yıl daha aynı olacaktı." dedi.
Her gün köprüye bakmaya birilerinin geldiğini, fotoğrafların çekildiğini kaydeden Segman,"Çalışmalar bittikten sonra buradaki halk kendine bir piknik alanı oluşturacak. Zaten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bize seyir tepesi yapacağı konusunda söz verdi." diye konuştu.
'1 SAATTE BURSA'YA GİDECEĞİZ'
Evinden köprü manzarasını seyreden Bekir Özcan ise Kars'tan 30 yıl önce Kocaeli'ne taşındığını belirterek, "Ağabeyim Bursa'da yaşıyor. 4-5 saatte Bursa'ya gideceğimize artık köprü sayesinde 1 saatte gideceğiz, ne güzel. Arsalar değerlendi. Bu proje sayesinde ilçemiz gelişecek" dedi.
Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu projeyi Türkiye'ye kazandırdığı için teşekkür etti.